Goedkeuring Pfizer-vaccin loopt vertraging op

Het Amerikaanse farmabedrijf Pfizer moest deze week normaal gezien genoeg data hebben over de effectiviteit van zijn coronavaccin, maar die zouden nu toch pas ten vroegste volgende week beschikbaar zijn. De data zijn cruciaal om een versnelde goedkeuring te krijgen in de VS.

Pfizer beloofde iets meer dan een week geleden dat het in de derde week van november zogenaamde noodgoedkeuring zou aanvragen voor zijn coronavaccin bij de Amerikaanse farmawaakhond FDA. Dat betekent dat delen van het vaccin al worden bekeken terwijl de testen nog lopen, zodat de goedkeuring sneller kan verlopen.

Daarvoor moest het drie dingen kunnen bewijzen: de effectiviteit, de veiligheid en het feit dat het blijvend kan geproduceerd worden aan dezelfde kwaliteit.

Die effectiviteitsdata waren normaal gezien deze week beschikbaar, de veiligheidsdata waren voor de derde week van november, waarna Pfizer de procedure meteen zou willen aanvatten.

‘Laat ons kalm blijven’

Nu blijkt dat die effectiviteitstesten ‘niet meer voor de verkiezingen van 3 november’ zullen gedaan worden, meldt CEO Albert Bourla in een conference call over de resultaten van het bedrijf. Meer timing is er niet gegeven, dus het hangt sterk af van wanneer de testen dan wel gebeuren of de goedkeuring nog in de derde week van november kan aangevraagd worden.

‘Laat ons kalm blijven’, zei Bourla tijdens het gesprek. ‘Ik weet hoe hard de stressniveaus stijgen en hoe belangrijk dit vaccin is voor de wereld.’

Scepsis

Pfizer was het eerste bedrijf dat een tijdslijn plakte op zijn goedkeuringstraject en moet dat nu bekopen. Er was sowieso al scepsis over de timing, omdat mensen vreesden dat er politieke motieven speelden. Om dat te counteren ondertekende Pfizer begin vorige maand een open brief waarin het aangaf ‘wetenschap te laten voorgaan op snelheid’.

Het vaccin van Pfizer zit nu in de derde en laatste fase van zijn klinische testen. Naast Pfizer zitten ook Johnson & Johnson, AstraZeneca en Moderna in de laatste fase. AstraZeneca vroeg al versnelde goedkeuring in Europa.

Meer