Goed coronanieuws? Antilichamen Zuid-Afrikaanse coronavariant beschermen mogelijk tegen alle andere varianten

De Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus 501Y.V2 zorgt voor een groot aantal antilichamen, wat bescherming biedt tegen infectie door andere varianten. Dat zeggen Zuid-Afrikaanse onderzoekers.

De meer besmettelijke variant dreef de tweede golf van coronainfecties in Zuid-Afrika aan die in januari zijn hoogtepunt bereikte. Al snel verspreidde het virus naar vele andere landen in Afrika en de rest van de wereld. Vorige week was er zelfs een uitbraak van Covid-19 in een woonzorgcentrum in Anzegem te wijten aan deze Afrikaanse variant.

Immuunreacties tegen alle varianten

Bevindingen in Zuid-Afrikaanse laboratoriumstudies bieden de hoop dat Covid-19-vaccins op basis van de 501Y.V2-variant bescherming zullen bieden tegen meerdere mutaties die in verschillende delen van de wereld circuleren.

Zuid-Afrikaanse wetenschappers zeggen dat mensen die besmet zijn met de 501Y.V2-variant immuunreacties genereren die hen bescherming zouden bieden tegen andere coronavirusvarianten.

De onderzoekers worden bijgestaan door minister van Hoger Onderwijs, Wetenschap en Innovatie Blade Nzimande en minister van Volksgezondheid Zweli Mkhize tijdens een persupdate op woensdag over lokaal onderzoek naar de nieuwste variant van het coronavirus.

Nzimande: ‘Mensen die werden besmet in de tweede golf, die werd gedomineerd door wat we nu hebben aangeduid als variant 501Y.V2, hebben bescherming tegen vroegere en huidige circulerende varianten.’

Vaccinfabrikanten volgen

Salim Abdool Karim, een topadviseur van de Zuid-Afrikaanse regering voor Covid-19, vertelt aan Aljazeera dat grote vaccinfabrikanten, waaronder Pfizer, AstraZeneca en Johnson & Johnson, al vaccins maken op basis van de 501Y.V2-variant.

Abdool Karim voorspelt dat tegen eind 2021 de meeste vaccinfabrikanten hun injecties zullen hebben aangepast, ‘niet omdat ze zich specifiek zorgen maken over het virus dat uit Zuid-Afrika komt, maar omdat belangrijke mutaties in de 501Y.V2-variant eigenlijk ook in veel andere varianten aanwezig zijn’.

Het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Moderna zei vorige week dat het medio maart een klinische proef zal beginnen met een vaccin dat specifiek bedoeld is voor de Zuid-Afrikaanse variant. (mah)

Lees ook:

https://businessam.be/vaccin-astrazeneca-biedt-minder-bescherming-tegen-zuid-afrikaanse-variant/

https://businessam.be/zuid-afrika-gebruikt-eerste-land-coronavaccin-johnson-johnson-janssen-pharmaceutica/

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20