Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 04 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Globale schuldenberg bedraagt nu 250.000 miljard dollar

Logo Business AM
Economie

17/07/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

EPA

Op het einde van het eerste kwartaal van dit jaar had de wereld een gemeenschappelijke schuldenlast van 246,5 biljoen dollar. Dat bedrag vertegenwoordigt bijna 320 procent van de wereldwijde economische productie. Dat blijkt uit een rapport van het Institute of International Finance (IIF). De toename was vooral te wijten aan nieuwe leningen van de Amerikaanse regering en aan kredietopnames in het wereldwijd bedrijfsleven.

Tegenover het laatste kwartaal van vorig jaar groeide de wereldwijde schuld met 3 biljoen dollar aan. Het absolute recordniveau werd opgetekend tijdens het eerste kwartaal van dit jaar.

Trend

“De wereldwijde schuldenlast kwam tijdens de eerste drie maanden van dit jaar opnieuw heel dicht in de buurt van het absolute record,” zegt Emre Tiftik, onderdirecteur van het Institute of International Finance. “Er was amper een verschil van 2 biljoen dollar. Hieruit blijkt dat de vertraging van de schuldopbouw de rest van vorig jaar geen langdurige trend was. Er was wellicht slechts sprake van een kortstondig gebeuren.”

Waarnemers merken op dat centrale banken over de hele wereld overwegen om hun al historisch lage rentetarieven nog verder af te bouwen. “Het is dan ook niet uitgesloten dat de wereldwijde schuldniveaus nog verder zullen oplopen,” voorspelt Tiftik. “De maatregelen kunnen immers een sterkere kredietactiviteit stimuleren.”

In de opkomende landen was er sprake van een schuldenlast van 69,1 triljoen dollar, tegenover 68,9 triljoen dollar het eerste kwartaal vorig jaar. De schuldenlast komt overeen met 216 procent van het bruto binnenlandse product van de betrokken landen. Verder zeggen de onderzoekers vooral een sterke groei te hebben opgemerkt in Chili, Zuid-Korea, Brazilië, Zuid-Afrika, Pakistan en China.

Versoepeling

In de ontwikkelde wereld werd gewag gemaakt van een stijging met 1,6 biljoen dollar tot 177 biljoen dollar, met inbegrip van 69 biljoen dollar in de Verenigde Staten. De sterkste groei werd opgetekend in Finland, Canada en Japan. Daarentegen bouwden onder meer Nederland, Ierland en Portugal hun schuldenlast af.

“Grote financiële instellingen zoals de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank tonen een toenemende interesse in de lancering van nieuwe impulsen om de economische basis te versterken,” benadrukt Tiftik. “Dat moet de wereld helpen de impact van langdurige handelsoorlogen op te vangen.”

“Vooruitblikkend kan dan ook worden vermoed dat een bredere versoepeling van het financiële beleid aanleiding kan zijn voor een verdere opbouw van de schuldenlast. De toenemende afhankelijkheid van kredieten dreigt vele opkomende markten kwetsbaar te maken voor plotselinge verschuivingen op de wereldwijde financiële markten.”


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks