Globale schuld bedraagt nu 307.000 miljard dollar of 336 procent van het globale bbp. Een tijdbom voor de wereldeconomie?

Volgens berekeningen van het Institute of International Finance steeg de wereldwijde schuldenberg, na bijna twee jaar te zijn gedaald, in de eerste helft van 2023 tot 307.000 miljard dollar. 

Waarom is dit belangrijk?

Wereldwijde schuld is een indicator voor de economische gezondheid en stabiliteit van de wereld. Die schuld wordt nauwlettend in de gaten gehouden door overheden, economen, investeerders en financiële instellingen, omdat ze invloed heeft op economische groei, marktstabiliteit, investeringsbeslissingen en beleidsformuleringen. Hoge of snel stijgende niveaus van wereldwijde schuld worden vaak gezien als waarschuwingssignalen voor opkomende crises.

In het nieuws. De globale schulden - overheden, bedrijven en huishoudens gecombineerd - bereiken de astronomische som van 307.000 miljard dollar. 

De details. Enkel in het voorbije decennium groeide de globale schuldenberg met een "verbazingwekkende" 100.000 miljard dollar.

  • De VS, Japan, het VK en Frankrijk spelen een hoofdrol in de toenemende schuldenberg. Toch is de situatie van elk van deze landen verschillend.
  • Zo hebben Frankrijk en de VS een netto extern vermogen dat negat
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer