Gilead en Tesla halen Nasdaq onderuit

De Amerikaanse beurzen eindigden de week dicht bij huis. De Nasdaq gaat als enige licht in het rood met 0,4 procent.

De techindex heeft dat voor een deel te danken aan twee steraandelen. In de eerste plaats de autofabrikant Tesla. Die crasht 2 procent omdat de bouw van zijn Gigafactory in Berlijn moest worden stilgelegd. Musk had namelijk de waterfactuur niet betaald.

En dan is er Gilead, de producent van remdesivir dat de hemel in werd geprezen als coronamedidicijn. Dat blijkt nu toch niet zo goed te werken als in het begin werd voorgespiegeld en dat is natuurlijk erg slecht nieuws. De farmareus gaat 1,5 procent in het rood.

Pfizer en Boeing

Maar er is ook goed nieuws. Concurrent Pfizer kondigde vrijdag aan dat hij eind november zijn coronavaccin wil indienen voor versnelde goedkeuring bij de Amerikaanse farmawaakhond FDA. Dan wordt een deel van het vaccin al bekeken terwijl de testen nog bezig zijn zodat het achteraf sneller naar de markt kan. Het aandeel schiet 3,8 procent hoger.

En ook Boeing vliegt de week uit. De vliegtuigproducent kreeg het goede nieuws dat de verguisde 737 MAX opnieuw mag beginnen vliegen. Beleggers in Boeing kunnen na twee rampjaren wel eens wat goed nieuws gebruiken en reageren euforisch. Ze sturen het aandeel 1,9 procent hoger.

De Dow Jones sluit 0,4 procent in het groen, de S&P500 blijft stabiel en de Nasdaq verliest 0,4 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20