Gigantisch lek bij Credit Suisse: 18.000 rekeningen verbonden met criminaliteit?

Crédit Suisse herbergt al enkele jaren tientallen miljarden euro’s aan fondsen van criminele of illegale oorsprong. Zo blijkt uit een internationaal onderzoek van OCCRP, een onderzoeksconsortium van 47 verschillende media, waaronder Le Soir, Le Monde en The Guardian.

Het onderzoek is gebaseerd op een massaal lek van documenten waaruit bleek dat de bank, een van de meest prestigieuze financiële instellingen van Zwitserland, een oogje dicht kneep en haar diensten en rekeningen openstelde voor oorlogsmisdadigers, drugsbaronnen, fraudeurs en corrupte leiders.

Mensensmokkelaars en corrupte politici

Het lek bevat details van deze rekeningen, die gekoppeld zijn aan 30.000 Credit Suisse-klanten wereldwijd, en onthult de identiteit van de begunstigden van in totaal meer dan 100 miljard Zwitserse frank, of ongeveer 95 miljard euro.

Onder hen bevinden zich mensenhandelaars, corrupte ambtenaren uit verschillende landen, een beursbaas uit Hongkong die wegens corruptie in de gevangenis belandde, bestuurders die Venezuela’s staatsoliemaatschappij hebben geplunderd, en corrupte politici van Egypte tot Oekraïne. Volgens Le Soir staat ook de koning van Jordanië op de lijst, die ervoor kiest om zijn fortuin te weg te sluizen terwijl de bevolking van zijn land op humanitaire hulp is aangewezen.

Rekeningen geopend vanaf de jaren 1940

De rekeningen werden geopend tussen 1940 en 2010, volgens een verklaring die zondag werd vrijgegeven door het Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

“Maar al te vaak heb ik criminelen en corrupte politici gezien die het zich kunnen veroorloven om, ongeacht de omstandigheden, hier gewoon mee voort te gaan, omdat hun onrechtmatig verkregen winsten veilig zullen worden bewaard,” zei Paul Radu, mede-oprichter van de OCCRP, in een verklaring die door CNBC werd overgenomen. “Ons onderzoek legt bloot hoe deze individuen in staat zijn om ondanks hun misdaden regelgeving te omzeilen, ten nadele van democratieën en mensen over de hele wereld.”

Historisch verloop

Credit Suisse ontkent met klem enige beschuldiging dat het bewust twijfelachtig (lees: misdadig) geld zou bijhouden: “De gepresenteerde gevallen zijn in wezen historisch, in sommige gevallen teruggaand tot de jaren veertig, en de verslagen van deze gevallen zijn gebaseerd op gedeeltelijke, onjuiste of selectieve informatie die uit de context is gehaald, hetgeen aanleiding geeft tot bevooroordeelde interpretaties van het zakelijk gedrag van de bank.

Ongeveer 90 procent van de gelekte rekeningen was al afgesloten of zou binnenkort worden afgesloten voordat de media met het onderzoek begonnen, aldus de bank. die is “ervan overtuigd” dat de resterende rekeningen naar behoren werden gecontroleerd. Credit Suisse voegde eraan toe dat het geen commentaar kon geven over individuele cliënten en dat het reeds actie had ondernomen om ongepaste cliënten aan te pakken.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20