Geweldige tips om je CV te schrijven

Indien je wel wat hulp kunt gebruiken bij het maken of het bijwerken van je CV, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Dit karweitje kan soms namelijk behoorlijk ingewikkeld zijn omdat je CV zeer nauwkeurig door anderen zal worden beoordeeld, maar ook omdat je bepaalde software moet gebruiken en je ook nog eens een potentiële werkgever ermee moet zien te overtuigen van je capaciteiten voor het optimaal kunnen bekleden van een bepaalde functie.

Je kunt extra waarde toevoegen aan je persoonlijke CV door onderstaande tips en adviezen ter harte te nemen bij het kiezen van het soort CV dat je op wilt gaan stellen, het selecteren van een lettertype dat past bij dit CV, het aanpassen van een al bestaand CV, werken met behulp van trefwoorden en een goede uitleg kunnen geven ten aanzien van verschillende vormen van arbeidsparticipatie. Zoals je ziet zijn er vast wel één of meerdere punten waarop je wel wat tips en adviezen kunt gebruiken voordat je met nog meer succes je volgende sollicitatiebrief en bijbehorend CV gaat schrijven.

Kies de juiste soort CV

Er zijn verschillende basistypen van CV’s die gebruikt kunnen worden bij een sollicitatie voor de baan van je dromen. Afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden kun je immers een chronologisch-, een functioneel, gecombineerd- of juist een gericht CV op gaan stellen. Welk type je ook kiest, in alle gevallen is het van groot belang om ruimschoots de tijd te nemen om een CV aan te passen aan de baan waar je voor gaat solliciteren. De kans dat je CV op zal vallen bij een werkgever is dan immers een stuk groter, dan wanneer je een exemplaar zou gaan gebruiken waarvan er dertien in een dozijn passen.

Kies een basislettertype voor je CV

Bij het schrijven van een CV is het van essentieel belang dat je een ​​basis lettertype kiest dat gemakkelijk te lezen is, zowel voor een personeelsmanager die dit onder ogen krijgt als voor jou als kandidaat. Een CV dat minder prettig, of zelfs moeilijk, leesbaar is, zal namelijk veel eerder opzij worden gelegd dan wanneer je CV gemakkelijk en aangenaam door kan worden genomen. Het is dan ook zaak om een goed lettertype te kiezen en dit bovendien in de juiste grootte toe te passen.

Vergeet niet al je contactgegevens te vermelden in het CV

Het is belangrijk om alle contactgegevens in je CV te vermelden zodat een werkgever zonder al te veel moeite contact met je op kan nemen. In de praktijk wil dit dus zeggen dat je je volledige naam, adres, woonplaats, postode, privételefoonnummer, mobiel telefoonnummer en e-mailadres dient te noteren. Bij voorkeur vermeld je al deze gegevens onder een apart kopje op je CV en noemt dit bijvoorbeeld “Contactinformatie”.

Een profiel of doelstelling aan je CV toevoegen

Op het ogenblik dat je een doelstelling toe wilt voegen aan je CV, dan is het belangrijk om dit zo goed mogelijk af te stemmen op de baan waar je voor solliciteert. Dit kan namelijk je positie als kandidaat aanzienlijk versterken. Hoe specifieker je in dit geval zult zijn, hoe meer kans je zult hebben om aangenomen te worden voor de functie waar je je oog hebt laten vallen. In plaats van een doelstelling te vermelden op je CV kun je er ook voor kiezen om CV-profiel of een samenvatting te gebruiken. Je kunt dan zelf bepalen of je deze gegevens onder een apart kopje onderbrengt.

Trefwoorden gebruiken in je CV

Je CV zal dezelfde trefwoorden dienen te bevatten als er in vacature of functiebeschrijving staan vermeld. Op die manier zul je zeker je kansen kunnen vergroten. Je CV zal dan namelijk veel beter overeenkomen met de beschikbare functie en de kans op een uitnodiging voor een persoonlijk sollicitatiegesprek neemt dan eveneens fors toe. Bij voorkeur gebruik je eveneens dit soort trefwoorden in je sollicitatiebrief.

Prioriteiten stellen ten aanzien van de inhoud van je CV

Het is van cruciaal belang om prioriteit te geven aan de inhoud van je CV zodat je meest belangrijke en meest relevante ervaring eerst wordt vermeld met dus bovenaan de omschrijving van elke functie je belangrijkste prestaties. Werkgevers zitten immers niet te wachten op allerlei informatie die niet van belang is voor de functie waar je op dat moment voor solliciteert (of die er zelfs niet zijdelings iets mee te maken kan hebben).

Schrijf elke keer een aangepast CV

Het zal je zeker meer tijd gaan kosten om steeds weer een ​​aangepaste CV te schrijven, maar het is absoluut de moeite waard. In het bijzonder bij sollicitaties die perfect matchen bij je persoonlijke kwalificaties en ervaring. Deze kun je dan immers steeds op de juiste manier naar voren brengen en zo jezelf meer onder de aandacht brengen van een potentiële werkgever. Bovendien zullen de meeste werkgevers het zeer weten te waarderen wanneer je ruimschoots aandacht hebt besteed aan het opstellen van je CV en daarbij goed hebt gekeken naar de inhoud van de functie en de daarbij behoren eisen.

Maak gebruik van technologie

In het competitieve milieu dat heerst op de arbeidsmarkt van tegenwoordig moeten werkzoekenden er zeker voor zorgen dat hun CV zich weet te onderscheiden van de rest. Alleen dan zullen ze een kans maken om geselecteerd te worden. Hierbij moet je overigens wel altijd goed beseffen dat je dit dient te doen op een professionele en serieuze manier zodat je de werkgever kunt laten zien dat je de tijd hebt genomen en dat je het belangrijk vindt om je volledig in te zetten voor de functie waar je op dat ogenblik voor solliciteert.

Tips om een CV op een slimme technologische manier te schrijven

Ga op zoek naar bruikbare voorbeelden van een CV

Voordat je begint met het schrijven of het bijwerken van je CV dien je even op zoek te gaan naar specifieke voorbeelden die geschikt zijn om te gebruiken bij specifieke werksituaties. Vervolgens kun je een stijl gaan kiezen die je het meest vindt passen bij de baan waar je op dat ogenblik voor solliciteert en die het best weet te benadrukken wat je sterke punten en prestaties zijn.

Gebruik een sjabloon bij het opstellen van je CV

Het is vaak ook verstandig om gebruik te maken van een sjabloon als uitgangspunt bij het opstellen van je eigen CV. Aan deze sjabloon kun je dan je persoonlijke informatie toevoegen en het geheel zodanig gaan bewerken dat je een gepersonaliseerd CV krijgt. Op die manier zal je CV een prima hulpmiddel zijn om je persoonlijke vaardigheden en capaciteiten extra te benadrukken.

Het via e-mail versturen van je CV

Op het moment dat je een CV wilt versturen, dan is het van cruciaal belang om de instructies van de werkgever over de verzendwijze van je sollicitatiebrief en CV strikt op te volgen. De werkgever kan bijvoorbeeld van kandidaten vragen om hun CV als bijlage toe te voegen aan het e-mailbericht waarin zij hun sollicitatiebrief hebben verwerkt. Het komt zelfs voor dat een werkgever vraagt om een sollicitatiebrief en/of CV met een bepaalde indeling op te sturen. In het gros van de gevallen zal je dan worden gevraagd om deze documenten als Word document of als een PDF te verzenden.

Stuur je CV altijd als bijlage van een e-mailbericht

Indien je solliciteren per e-mail, dan dien je je CV en sollicitatiebrief te verzenden als bijlage. Het is belangrijk om de bijlagen van je sollicitatiebrief (en dus ook je CV) op een correcte wijze te verzenden. Dit wil dus zeggen dat je ervoor moet zorgen dat je over alle informatie beschikt die nodig hiervoor nodig is. Zo is de kans immers een stuk groter dat je e-mailbericht wordt gelezen. Ook zul je de ontvanger moeten laten weten op welke manier hij, of zij, contact met je op kan nemen om bijvoorbeeld een persoonlijk gesprek ​​in te plannen. Het is dan ook zaak dat je zeker weet hoe je je sollicitatiebrief, CV en eventuele andere bijlagen dient te verzenden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20