“Geweld in het voetbal is een zeer lucratieve onderneming”

De straatclash afgelopen zaterdag in Buenos Aires tussen de supportersclans van de Boca Juniors en River Plate is een indicatie van de steeds groter wordende kloof tussen arm en rijk in het land en de groeiende afgunst tegenover de Argentijnse president.

In de Paraguayaanse hoofdstad Asuncíon is dinsdag door de Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL beslist dat de terugwedstrijd van de finale van de Copa Libertadores tussen de Boca Juniors en River Plate niet in Argentinië kan worden gespeeld. De Copa is het Zuid-Amerikaanse equivalent van de Europese Champions League en de eindstrijd zal nu op een nog nader te bepalen datum niet in Buenos Aires, maar in het buitenland worden gespeeld.

Voor het eerst in de 58-jarige geschiedenis van de Copa waren twee Argentijnse clubs uit de hoofdstad Buenos Aires er in geslaagd de finale te bereiken.  De eerste wedstrijd tussen de Boca Juniors en River Plate was op een 2-2 gelijkspel geëindigd. Maar bij de terugmatch liep het fout. Fanatieke River-supporters vielen de autobus aan waarin de spelers van de Boca Juniors naar het stadion van River werden vervoerd. Verschillende spelers werden gewond naar het hospitaal gebracht.

© EPA

De malaise in het voetbal weerspiegelt alles wat fout gaat in Argentinië

De malaise in het landelijke voetbal weerspiegelt alles wat fout gaat in Argentinië en komt op een delicaat moment voor het land en president Mauricio Macri (foto boven).  

Argentinië worstelt voor de zoveelste maal in zijn bestaan met een zware economische crisis. Haar nationale munt, de peso, is dit jaar in waarde gehalveerd, de inflatie gallopeert en een recessie werd onvermijdelijk. 

Dit alles gebeurt dan nog onder de regering van Mauricio Macri, de man die drie jaar geleden als de redder des vaderlands werd binnengehaald en die een eind beloofde te maken aan een eeuw van financiële chaos.

© Getty Images

Macri was de redder des vaderlands… tot hij dat niet meer was

De problemen in Argentinië waren het gevolg van decennialang en ‘onophoudelijk politiek mismanagement’. Het land kampte al jaren met massale inflatie, verstoorde relaties met de globale markten en weigerde jaren elke IMF-evaluatie. Omdat het land vanwege zijn faillissement in 2001 geen geld kon ophalen op de internationale markten, zat de situatie jarenlang muurvast.

Maar 15 jaar nadat het land van de kapitaalmarkten werd verbannen maakte het daar in 2016 een triomfantelijke come back. Daarna ging het enkel nog bergaf en moest het Internationaal Muntfonds (IMF) Argentinië opnieuw een levenslijn toewerpen, maar ook dat kon de financiële markten amper kalmeren. 

Boca tegen River of arm tegen rijk

Dat uitgerekend de animositeit tussen de supporters van twee voetbalploegen het land nog dieper in de onzekerheid duwt, kan buitenstaanders verbazen. Argentijnen weten wel beter. Deze match is dé exponent van de Argentijnse klassenstrijd, met de Boca Juniors – de club waar Maradona zijn profcarrière startte – als vertegenwoordiger van de arbeidersklasse, terwijl de supporters van River Plate uit de rijkere delen van de hoofdstad komen. 

De straatclash van afgelopen zaterdag tussen beide supporterclans, waarbij uiteindelijk 30 relschoppers werden gearresteerd, is dan ook een indicatie van de steeds groter wordende kloof tussen arm en rijk in het land. Dat 1 op elke 2 kinderen in het land in armoede leeft zorgt voor een groeiende afgunst tegenover zijn rijke president. Macri kan nog op de steun rekenen van 36% van de bevolking, dat is ruim 30% minder dan een jaar geleden.

© Getty Images

Daar is… Diego Maradona

Diego Maradona – die nooit om een controversiële uitspraak verlegen zit – legde de schuld voor het geweld van vorige zaterdag graag bij Macri: “Ik haat geweld, maar wat kan het Macri schelen? Hij is rijk geboren. Of een vijfjarige in Lomas Zamora (een van de armere wijken van Buenos Aires)  eet of niet, laat hem volledig koud.”

Macri zelf zit in een moeilike positie, omdat hij tien jaar lang voorzitter van Boca was, lang voor hij een gooi naar het presidentschap deed. Het was onder zijn presidentschap dat  de ultra’s van ‘La Doce’, de meest fanatieke fans (lees: hooligans) van Boca, een opmerkelijke groei kenden. Maar daar eindigt het niet. Martín Ocampo, de minister van Justitie van de regio Buenos Aires, nam na de gewelddadige incidenten van zaterdag ontslag. Die Ocampo is toevallig ook de adoptiezoon van de huidige voorzitter van Boca. Het zoveelste voorbeeld van belangenvermenging in het Argentijnse voetbal. 

Volgens de Argentijnse journalist Alejandro Wall heeft de in het buitenland ongeëvenaarde passie die in het land voor het voetbal bestaat, niets te maken met wat zich zaterdag in de omgeving van het stadion ‘El Monumental’ van River Plate afspeelde. 

© Getty Images

“Geweld in het voetbal is een zeer lucratieve onderneming”

Volgens hem zijn de relschoppers – de zogenaamde ‘barra bravas – ‘goed georganiseerde bendes die moeilijk ontwapend kunnen worden, omdat hun wortels tot diep in de zakenwereld, de ordediensten en de politiek reiken.” Deze maffia’s financieren zichzelf via afpersing, de verkoop van wapens en drugs en het witwassen van geld. In alle lagen van de bevolking bestaat voor deze misdadige praktijken gedoogsteun. Volgens Wall “is geweld in het voetbal een zeer lucratieve onderneming”. 

Hoe beter hun club het doet, hoe groter het deel is dat door de barra bravas wordt opgeëist. Geschat wordt dat de machtigste clans elke maand niet enkel een aanzienlijk percentage van de verkoop van toegangsbewijzen, parkeerplaatsen, horeca-gelegenheden in de buurt en merchandising van sportkledij incasseren, ze eisen ook een percentage van de spelerslonen en -transfers op.  

Lidmaatschap van deze barra bravas is voor vele jonge Argentijnen de enige uitweg uit een leven vol miserie. Wie het niet in het voetbal kan maken, probeert zijn leven rondom het stadion te organiseren. Lidmaatschap komt enkel met voordelen, voor wie niet bang is om zijn handen vuil te maken.  De bendeleiders geven niet om wie je bent. Zolang je de hiërarchie respecteert en niet met de pers praat. Wie tegen deze regels zondigt, mag zich op het ergste voorbereiden.

Een giftig cocktail van sport en de klassenstrijd

Tegen deze achtergrond ontvangt Mauricio Macri dit weekeinde de leiders van de 20 grootste economieën ter wereld, de G20. Macri wilde het evenement aangrijpen om investeerders te overtuigen dat de fundamenten van van de Republiek Argentië robuust blijven. Maar een giftig cocktail van sport en de klassenstrijd maakt die ‘sales pitch’ enkel ongeloofwaardiger.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20