Gevoelige informatie over wapens gestolen: hackers zaten jarenlang in Amerikaans netwerk verstopt

Door Rusland gesteunde hackers zouden verschillende afdelingen van de Amerikaanse overheid zijn binnengedrongen. De indringers wisten zich ruim twee jaar in het netwerk te verstoppen, terwijl ze gevoelige informatie omtrent de ontwikkeling van wapens en communicatiemiddelen buitmaakten. 

Volgens de Amerikaanse FBI, NSA en de nationale cybersecurity-eenheid wisten Russische hackers in januari 2020 verschillende netwerken van US defense contractors binnen te dringen, tot ze echter deze maand werden ontdekt. Volgens de overheid wisten de indringers informatie te stelen bij de U.S. Army, Air Force, Navy, Space Force en verschillende inlichtingendiensten, waaronder de FBI.

Inzicht in de ontwikkeling van wapens

Door de inbraak hebben hackers inzichten gekregen in de ontwikkeling van wapens, communicatieplatformen en specifieke geheime technologieën. Hoewel deze technologische programma’s deels publiekelijk toegankelijk zijn, blijft de interne bedrijfscommunicatie en het proces van de ontwikkelingen gevoelig. Persoonlijke mails van werknemers onderling bijvoorbeeld bevatten vaak details van projecten en wetenschappelijk onderzoek. Naast mails hebben de inbrekers honderden documenten gestolen met betrekking tot militaire producten, relaties met andere landen en juridische zaken.

Het nieuws verhoogt nog verder de waakzaamheid op digitaal gebied. Zo waarschuwde de Amerikaanse federale overheid deze week voor mogelijke digitale aanvallen op kritieke infrastructuur, waaronder de gezondheidszorg.

Ook de Amerikanen bespioneren

Andersom zitten de Amerikanen ook niet stil. “Zowel de VS als Rusland zijn continu digitaal elkaars systemen aan het binnendringen. Daarbij verzamelen ze informatie over wapens en inlichtingen”, aldus Democratisch senator Jack Reed. “Voor de verkiezingen van 2020 schakelden we meerdere Russische websites uit, waarvan we wisten dat ze onze verkiezingen probeerden te hinderen”.

Amerikaanse eenheden verzamelen al langere tijd informatie over Rusland en China, door in te breken in hun digitale netwerken. Zo drong de VS de servers van de Chinese telefoonproducent Huawei binnen, zo blijkt uit gelekte documenten door Edward Snowden. Ze stalen informatie over het systeem van Huawei-toestellen om te achterhalen of deze mogelijk Amerikaanse burgers bespiedt. Ook werd de communicatie tussen directieleden gevolgd. 

En in 2012 wisten de Amerikanen twee grote Chinese telefoonnetwerken binnen te dringen, waarna ze het transport van Chinese militairen konden volgen. De Russen zijn dus zeker niet de enigen die de netwerken van andere grootmachten binnendringen.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20