Gevangenen ruilen tegen vaccins: herschikt corona ook de kaarten van de internationale diplomatie?

Een voorraad Russische vaccins zou deel uitmaken van een deal tussen Israël en Syrië om een ​​23-jarige Israëlische vrouw te bevrijden, die begin februari aan de Syrische grens werd gearresteerd.

De Israëlische regering heeft met de Syrische autoriteiten onderhandeld over de vrijlating van een Israëlische burger die op 2 februari aan de grens is gearresteerd en in Syrië wordt vastgehouden. Volgens de officiële versie ging het louter om gevangenenruil: de jonge vrouw tegen twee herders die een paar weken geleden op de Golan-hoogte werden gearresteerd.

Geheime onderhandeling

Volgens de New York Times zou de deal ook een tot nu toe geheime component bevatten: de levering van een onbekend aantal doses van het Russische Sputnik V-vaccin tegen Covid-19, betaald door Israël. Rusland zou hierbij de rol van bemiddelaar gespeeld hebben. De Israëlische regering gaf geen commentaar over een eventuele deal, de Syrische staatspers ontkent alles. 

Een dergelijke overeenkomst zou een voorbode kunnen zijn van de rol die Covid-19-vaccins gaan spelen in de internationale diplomatie. 

Verontwaardiging

Dankzij een razendsnelle vaccinatiecampagne die eind december begon, heeft bijna de helft van Israëls 9,2 miljoen inwoners minstens 1 dosis van het Pfizer/BioNtech-vaccin gekregen. Daarentegen verstrekte de Joodse staat slechts een paar duizend doses aan de naar schatting 2,8 miljoen Palestijnen die op de bezette Westelijke Jordaanoever wonen. En vorige week heeft Israël de levering van een vaccin aan de bijna 2 miljoen inwoners van de Gazastrook uitgesteld. 

Een mogelijke vaccinovereenkomst met het regime van Bashar al-Assad zal in dat opzicht alleen maar meer verontwaardiging opwekken. Syrië zelf heeft nog geen vaccinatiecampagne opgestart.

Meer