Gestolen Romeins standbeeld na 10 jaar teruggevonden in Brusselse antiekwinkel

Een Romeins standbeeld dat dateert uit de eerste eeuw voor Christus is teruggevonden in een Brusselse antiekwinkel. Dit bijna tien jaar nadat het was gestolen uit het archeologische park van de Villa Marini Dettina bij Rome.

Twee Italiaanse carabinieri die in hun vrije tijd een wandeling maakten in de Zavelwijk in Brussel botsten in een van de antiekwinkels op een beeld dat uit Italië leek te komen. Om meer duidelijkheid te krijgen van de herkomst ervan, doorzochten ze een databank van gestolen kunstvoorwerpen en ontdekten ze dat de ‘togatus’ al sinds 2011 vermist was.

Het standbeeld zonder hoofd, dat een persoon gekleed in een toga voorstelt, heeft een geschatte handelswaarde van ongeveer 100.000 euro. Het werd door de Belgische autoriteiten in beslag genomen en op bevel van Rome naar Italië gerepatrieerd.

Een onderzoek bevestigt dat het beeld in november 2011 werd gestolen uit de Villa Marini Dettina in de buitenwijken van Rome. Er wordt nog onderzocht hoe het in ons land terecht is gekomen.

Een Italiaanse handelaar die een Spaanse schuilnaam gebruikte, is inmiddels voor het Openbaar Ministerie in Rome gedaagd voor het verkrijgen van gestolen goederen en de illegale uitvoer van het betreffende beeld. Italië voert al langer campagne om gestolen kunst en kunstvoorwerpen terug te krijgen. 

Gestolen kunst

Vorige maand werd ook het Franse Louvre nog herenigd met een lang verloren gewaand Italiaans harnas en een helm uit de renaissance, bijna 40 jaar nadat ze werden gestolen. De versierde helm en borstplaat werden herkend door een militair expert in Bordeaux. Die waarschuwde de politie nadat hij in januari werd gevraagd om een collectie helmen en harnassen van een plaatselijke familie te schatten. 

Daarop kon de politie uit een databank van gestolen kunstwerken afleiden dat de voorwerpen op 31 mei 1983 uit het Louvre werden weggenomen. Hoe de familie juist aan de stukken kwam, is nog niet bekend en wordt nu onderzocht.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20