General Motors opnieuw grootste verkoper op Amerikaanse automarkt

Autobouwer General Motors verkocht in de Verenigde Staten tijdens het derde kwartaal van dit jaar 555.580 nieuwe wagens. Dat betekende een stijging met 24 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarmee werd General Motors op zijn Amerikaanse thuismarkt opnieuw de grootste autoverkoper. Rivaal Toyota diende immers een daling met 7,1 procent tot 526.017 wagens te melden.

Vorig jaar had Toyota in de Verenigde Staten nog ongeveer 110.000 wagens meer verkocht dan General Motors. Daarmee verloor General Motors voor de eerste keer in negentig jaar zijn titel als grootste autoverkoper op de Amerikaanse markt.

Maleisië

General Motors wijst er in een commentaar op de cijfers op dat de verkoop vorig jaar onder een extra grote druk stond door problemen met leveringen van halfgeleiders vanuit Maleisië. De Amerikaanse constructeur meldde verder dat de elektrische Chevrolet Volt met een Amerikaanse verkoop van 14.709 wagens het beste kwartaal uit zijn geschiedenis had laten optekenen.

Opgemerkt wordt dat de verkoop van de Chevrolet Volt verder zal worden opgevoerd. Volgend jaar zullen er van het model voor de wereldwijde afzet meer dan 77.000 exemplaren worden gebouwd. Dit jaar wordt een totale productie van 44.000 eenheden in het vooruitzicht gesteld.

Anderzijds gaf de constructeur aan dat de productie van de elektrische GMC Hummer vanaf eind november voor een periode van verscheidene weken zal worden opgeschort. Die beslissing moet ruimte maken om de productie van de elektrische Chevrolet Silverado op te voeren.

Elektrische Hummer

Tot nu toe zouden van de elektrische Hummer, die meer dan 100.000 dollar kost, slechts 732 exemplaren zijn verkocht. Tijdens de eerste negen maanden van dit jaar verkocht General Motors in totaal 1,65 miljoen wagens. Dat betekende een daling met 7,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Volgens analisten hebben autofabrikanten in de Verenigde Staten tijdens het derde kwartaal van dit jaar 3,4 miljoen nieuwe wagens verkocht. Dat betekende een daling met minder dan 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Daarbij wordt opgemerkt dat de Amerikaanse autobouwers ook het voorbije kwartaal nog steeds met bevoorradingsproblemen – van halfgeleiders en kabelbomen tot andere componenten en materialen – moeten afrekenen.

Rentetarieven

Naast General Motors zag onder meer ook BMW de verkoop oplopen. De Duitse constructeur kon een stijging met 3,8 procent tot 85.209 wagens melden. Hyundai meldde een groei met 3 procent tot 184.431 eenheden.

Stellantis, het voormalige Fiat Chrysler, diende daarentegen een inkrimping met 6 procent tot 385.665 auto’s te melden. Honda registreerde een daling met 36 procent tot 222.050 eenheden, terwijl de verkoop van Nissan met 23 procent tot 154.086 exemplaren terugviel.

In een commentaar op de cijfers over de Amerikaanse autoverkopen stellen analisten echter te vrezen dat de moeilijke economische omstandigheden de volgende maanden tot een algemene daling van de verkopen zullen leiden.

“Tot dusverre zorgde een tekort aan wagens – een gevolg van onderbrekingen in het aanbod en een voorkeur voor persoonlijk vervoer – ervoor dat de consumenten bereid waren om voor de aankoop van een nieuwe auto meer geld uit te geven”, voeren ze aan.

“Daardoor werden de winsten van de autofabrikanten van de economische druk afgeschermd. Maar de volgende maanden dreigt de vraag te zullen inkrimpen, aangezien de stijgende rentetarieven het publiek zullen aanzetten om ten aanzien van belangrijke uitgaven een grotere voorzichtigheid te hanteren.”

(lb)

Meer