Met dank aan de ‘gele hesjes’: verzekeringspremies winkels stijgen met 100% tot 150%

De Franse protestbeweging van ‘gele hesjes’ heeft tot nog toe voor zo’n 200 miljoen euro aan schade aangericht aan winkels en kantoorgebouwen. Verzekeringsbedrijven willen hun premies daarom met 100 tot 150% verhogen.

De Fédération française de l’assurance (FFA), de Franse vereniging van verzekeraars, schat de vernielingen die de voorbije weken door de Franse ‘gele hesjes’ zijn aangebracht op zo’n 200 miljoen euro. Dat heeft een woordvoerder van de vereniging gezegd tijdens de voorstelling van de jaarresultaten. De verzekeraars betaalden al 175 miljoen van dat bedrag aan de winkels uit. Nog eens 25 miljoen euro is uitgekeerd aan eigenaars van voertuigen die werden beschadigd of in brand gestoken. Ook particulieren die schade aan hun eigendom opliepen werden vergoed.

De FFA waarschuwt nu voor een aanpassing van de verzekeringspremies voor winkels in grote steden. De verhoging zou 100 tot 150% bedragen of eeb verdubbeling tot verdrievoudiging van de huidige premies.

“Er komt een nieuw risico aan en dat is het risico van vandalisme dat gelinkt is aan de brokkenmakers die alle zaterdagen de boel afbreken in de steden. Verzekeraars kunnen niet anders dan dit in hun tarieven doorrekenen. Daarom zullen de premies stijgen met een factor twee of drie.” Dat zegt verzekeringsspecialist Cyrille Chartier-Kastier tegenover de Franse zakensite BFMtv.

Belangrijkste Franse winkelstraten zijn nu ‘risicogebied’

Winkeluitbaters krijgen het door de acties van de ‘gele hesjes’ steeds moeilijker. Sinds de start van de beweging is het zakencijfer van de winkels elk weekend een beetje meer achteruit gegaan. Daar komen nu nog eens hogere verzekeringspremies bij. De media richtten hun focus de voorbije weken voornamelijk op de vernielingen op de Parijse Champs-Élysées. Maar in talrijke grote steden en regio’s worden winkelstraten voortaan als ‘riskant’ aangeduid door de verzekeraars.

De economische schade aangericht door de beweging van de ‘gele hesjes’ zal Frankrijk 0,2% van het bruto binnenlands product kosten. Het gaat om een bedrag van ongeveer 4,4 miljard euro. Dat blijkt uit berekeningen van het ministerie van Economie. Eerder was die kost nog op 0,1% van het bbp geraamd. Beide instituten houden rekening met niet-gemaakte uitgaven, vernielingen en de schade aan het imago van het land, dat toeristen afschrikt.

Het vernielen van duizenden flitspalen op de wegen kost de Franse staat de volgende twee jaar ook nog eens 660 miljoen euro aan verdorven inkomsten en reparatie- en vervangingskosten

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20