Geld sparen als koppel? 10 handige tips!

Op het moment dat je samen met je grote plannen gaat maken, ongeacht of het daarbij gaat om het boeken van een vakantie, het voorbereiden van jullie huwelijk, de aanschaf en/of de inrichting van een nieuwe woning of zelfs het besluit om een gezin te stichten en jullie kinderwens in vervulling te laten gaan, in alle gevallen zal het vinden van manieren om geld te kunnen besparen soms erg lastig zijn. Om je een handje te helpen hebben we hieronder een opsomming gemaakt van een aantal manieren waarop je, op een eenvoudige wijze, wat euro’s kunt besparen en hoe je verder nog kunt bezuinigen op bepaalde kosten. Op die manier zul je namelijk veel eenvoudiger je financiële doelstellingen kunnen bereiken. De onderstaande tips en adviezen zijn dan ook een uitstekende manier om met geldbesparing aan de slag te gaan, of je huidige activiteiten op dit gebied nog verder uit te breiden.

Spaartip! Een appeltje voor de dorst?

AanbiederGratis adviesBekijk alle voordelen
Tip: 100% online, hoge opbrengst en beschermd tot € 100.000 per spaarder!Berekenen
Tip: heel hoge rente!Berekenen
Tip: Uw geldreserve is altijd beschikbaar!Berekenen

1. Kies data die slechts weinig kost

Samen met je lief op date gaan, is erg leuk, maar hoeft niet je bankrekening tot de laatste euro leeg te roven. Uiteraard kun je ervoor kiezen om uit te gaan eten in een chique restaurant, een duur concert te bezoeken van een wereldster of een klein kapitaal te betalen voor het bezoeken van een topwedstrijd, en zo een date te organiseren die je nog lang bij zal blijven (als zal dat alleen al het geval zijn als je je weer bedenk hoeveel geld je ervoor hebt moeten betalen). Wanneer je daarentegen probeert om geld te besparen, dan zijn er gelukkig nog een heleboel prima ideeën voor een date te bedenken die aanzienlijk minder geld uit je zak zullen kloppen. Zo kun je bijvoorbeeld zelf een heerlijk diner voor twee bereiden, en thuis een filmavond organiseren, naar ook naar een optreden van een lokale band gaan kijken wanneer er wordt gespeeld op een vrij toegankelijk evenement. Zelfs een romantische wandeling samen met je lief is vaak gewoon erg leuk en vooral ook goedkoop.

2. Meld je gratis aan bij een beloningsprogramma

Indien je er geen bezwaar tegen hebt om te profiteren van gratis beloningsprogramma’s, dan kun je gemakkelijker geld besparen en bezuinigen op allerlei kostenposten. Hierbij kun je onder andere denken aan een deelname aan een gratis proeflidmaatschap van een mediadienst, zoals Netflix, zodat je geen films hoeft te huren. Bij andere (online) bedrijven kun je juist rekenen op een kosteloze verzending of een gratis product dat je mag uitproberen. Behalve door op deze manier te besparen, kun je je ook nog aanmelden voor een groot aantal andere beloningsprogramma’s bij een supermarkt, benzinestation onder ander bedrijf waar je regelmatig zaken mee doet. Elke keer dat je in een dergelijke zaak diensten of producten afneemt, kun je dan profiteren van speciale acties en voordelen zodat je uiteindelijk meer geld in je eigen zak kunt houden.

3. Samenwonen is voordeliger

Op het moment dat je nog niet samenwoont met je lief, maar je dit eigenlijk wel ziet zitten, dan is het tijd geworden om samen alle voor- en nadelen eens goed op een rijtje te zetten. Zodra jullie allebei graag willen gaan samenwonen, dan zul je merken dat het delen van een leefruimte enorm veel geld kan besparen. Een samenwonend koppel zal immers te maken krijgen met:

  • kosten, zoals die voor huur en nutsvoorzieningen, die gemakkelijker beheerd kunnen worden doordat deze gesplitst worden. In de regel zul je namelijk niet met veel hogere kosten te maken gaan krijgen door met iemand te gaan samenwonen. Alleen het gebruik van warm water kan enigszins toe gaan nemen, maar daarentegen zal zullen de stookkosten meestal niet veranderen.
  • een heleboel andere kosten, zoals die voor voedsel en de aanschaf van meubels zullen ook goedkoper worden. De kosten zullen niet alleen gedeeld worden, maar ook kun je nu vaker gebruikmaken van zogenaamde voordeelverpakkingen (iets dat je vrijwel niet deed toen je nog alleen woonde).
  • het huishoudgeld zal toenemen, mits beide partners een eigen bron van inkomsten heeft.

Samen met je partner kun je een zogeheten besparingsplan opstellen en daarin toekomstige doelen vaststellen w3aar je voor wilt gaan sparen. Doordat je weet wat je wensen zijn en hoe je je doelen kunt bereiken in de toekomst, kunt je je spaarplan aan passen op momenten dat dit nodig is.

4. Gebruik tweedehands spullen voor de woninginrichting

Indien je gaat verhuizen naar een eigen woning of appartement, dan zul je behoefte hebben aan de nodige meubels om je stekje in te richten. De kosten kunnen, als je nieuwe kasten, tafels, stoelen en wat er allemaal nog meer bij komt kijken, al snel enorme vormen aan gaan nemen. In plaats van alle meubels en accessoires nieuw aan te schaffen, kun je echter een heleboel geld in je eigen zak houden door op jacht te gaan in tweedehands winkels, garageverkopen en rommelmarkten. Met een beetje creativiteit, en wellicht een vers likje verf, kan een afgedankte salontafel of een oubollige lamp er opeens weer als nieuw uit gaan zien. Doordat je de tweedehands spulletjes geheel naar eigen smaak opknapt, is de kans zelfs groot dat je een nog beter resultaat krijgt dan wanneer je een vergelijkbaar product in een winkel zou hebben gekocht. Jullie meubels en de rest van de inrichting zal dus niet alleen veel geld besparen, maar ook een unieke en persoonlijke instraling hebben.

5. Bezuinigen waar dat kan

Om het meeste met je geld te kunnen doen, zul je samen met je partner zoveel mogelijk moeten gaan besparen. Zo kun je al op erg eenvoudige dingen geld besparen en een heleboel euro’s in je eigen zak houden. Hierbij kun je denken aan het bezuinigen op een mobiel telefoonabonnement, allerlei abonnementen op tijdschriften en dagbladen, maar ook lidmaatschapsgelden van allerlei verenigen en clubs. Veel vergeten abonnementen en lidmaatschappen worden echter digitaal afgesloten, maar ook op de abonnementen kun je flink besparen. Om boeken, kranten en tijdschriften te kunnen lezen, hoef je immers niet geabonneerd te zijn omdat je ook in een bibliotheek kunt gaan lezen, of exemplaren kunt lenen van familie of vrienden. Verder kun je ook fit blijven door in het park of bos te gaan hardlopen of fietsen, in plaats van een paar keer per week in een dure sportschool aan de slag te gaan.

Verder kun je flink wat euro’s besparen door de hoge maandelijkse verzekeringspremies die je elke maand moet betalen eens grondig onder de loep te nemen, en uiteraard aan te passen waar dat mogelijk is. Vaak betekent het aanpassen en bijstellen van je verzekeringen dat je kosten fors kunnen dalen. De kans is immers aanwezig dat je dubbel verzekerd bent voor bepaalde zaken als je net bent gaan samenwonen, maar ook dat je niet op de juiste wijze verzekerd bent. Zo worden zelfs de meest eenvoudige verzekeringen zelfs minder goed betaalbaar en daar zul je dan ook direct verandering in aan moeten brengen.

6. Maak je eigen schoonmaakmiddelen

Geld uitgeven aan producten die je niet per se in die vorm nodig hebt, is voor veel mensen een enorme kostenpost geworden. Denk maar eens aan de talloze schoonmaakmiddelen die je in je kast hebt staan. Dit soort producten kunnen je besparingen aardig dwarszitten, in het bijzonder op ogenblikken dat je te maken krijgt met steeds hoger wordende kosten. In plaats van het kopen van allerlei dure schoonmaakmiddelen, kun je ook veel goedkoper de benodigde natuurlijke ingrediënten aanschaffen en de middeltjes zelf maken. Dat is niet alleen een stuk voordeliger, maar zeker ook beter voor je gezondheid en je portemonnee. Online zijn een heleboel instructievideo’s en recepten te vinden waar je direct mee aan de slag kunt gaan.

7. Het meeste halen uit je boodschappen

Het kopen van boodschappen is in de regel een heuse aanslag op je huishoudgeld, tenzij je hier op de juiste manier mee om weet te gaan. Het is bijvoorbeeld een stuk voordeliger als je bepaalde boodschappen in voordeelverpakkingen aanschaft, zoals toiletpapier, bakproducten en allerlei voedsel dat je in de diepvries kunt bewaren. Verder doe je er uitermate verstandig aan om tijdens je gang door de winkels gebruik te maken van een boodschappenlijstje, en je hier ook echt aan te houden. Juist de zogeheten impulsaankopen kunnen je budget een ware slag toebrengen. Geen impulsaankopen betekent dus niet alleen dat je geen onnodige uitgaven doet, maar eveneens dat je geen onnodig spullen aan gaat schaffen.

8. Ga op een goedkoper vakantie

Een vakantie waar je helemaal in de watten wordt gelegd en zelf dus absoluut geen vinger uit hoeft te steken, lijkt voor de meeste mensen weliswaar ideaal, maar een dergelijke trip zal uiteraard ook de nodige hoge kosten met zich meebrengen. Besparen op je vakantie is echter iets waar het gros van de reizigers niet aan wil denken. Op vakantie moet je immers kunnen genieten zonder op de euro’s te hoeven letten. Toch kun je je bankrekening een groot plezier doen door niet blindelings geld uit te geven op vakantie. Zo kun je onder andere geld besparen door je eigen maaltijden en snacks te bereiden, in plaats alleen maar uit eten te gaan of maaltijden te bestellen tijdens je vakantie. Verder kun je ervoor kiezen om te verblijven op een camping, in plaats van een duur hotel, of een korting te vinden waarmee je tegen een redelijk bedrag toch van een zekere luxe kunt genieten

9. Combineer jullie geldzaken

Zo jij en je partner samen zijn gaan leven en dus ook de kosten van het levensonderhoud zijn gaan delen, dan kan het samenbrengen van de geldzaken in één gezamenlijke rekening je helpen bij het opstellen van het huishoudbudget. Niet alleen kun je dan allebei de nodige producten en disneten betalen die gepaard gaan met het runnen van een huishouden. Bovendien kun je op deze manier onder andere geld besparen op bankkosten.

Indien je je tot doel hebt gesteld om te gaan besparen op kosten, dan zul je per direct dienen te stoppen met het gebruik van één of meerdere kredietkaarten. Hoewel het vaak een onschuldige manier lijkt om je persoonlijke kredietkaartscore mee te verbeteren, kan het gebruik van deze plastic kaart je niet alleen veel gemak opleveren, maar ook aardig wat extra kosten. In het meest erge geval zal het gebruik van een kredietkaart zelfs ernstige financiële gevolgen met zich mee kunnen brengen.

Zodra er sprake is van andere belangrijke schulden dan dienen jullie deze eveneens grondig, en op korte termijn, aan te pakken. Bij voorkeur stel je zelfs een speciaal schuldenplan op om zo snel mogelijk weer uit de rode cijfers te komen. Door alle schulden te beoordelen, kun je immers een detailleert afbetalingsplan opstellen en op die manier voorkomen dat je gedurende een lange tijd nog hoge rentevergoedingen moet blijven betalen.

In sommige gevallen is het zelfs aan te bevelen om bepaalde schulden, zoals een studieschuld, te herfinancieren. Dit wil zeggen dat je één of meerdere schulden aflost met geld dat je tegen gunstiger voorwaarden hebt kunnen lenen. Zo kun je dus elke maand profiteren van de lagere rentevergoedingen, aan het einde van de lening vaak niet minder leenkosten betalen en eveneens de looptijd van de lening fors inkorten.

10. Geld besparen zien als een uitdaging

Voor een heleboel mensen heeft besparen op kosten een erg negatieve bijklank: voor velen zal dit aanvankelijk dan ook voelen als een enorme en moeilijke opgave. Door deze gedachte echter naar de positieve kant om te buigen, kun je het doorvoeren van bezuinigen en het besparen op onnodige kosten, ook gaan beschouwen als een grote uitdaging waar je later de vruchten van kunt plukken. De veranderingen die je door moet voeren in je dagelijks leven hoeven namelijk niet gigantisch groot te zijn om veel effect te oogsten. Een aantal kleine aanpassingen in het uitgavenpatroon van jou en je partner zal in de regel al de nodige euro’s in je portemonnee kunnen houden. Het geld dat je op die manier opzij kunt leggen, kun je dan vervolgens weer gebruiken om bijvoorbeeld schulden af te lossen, of om te sparen voor een doel dat je in de toekomst wilt halen.

Spaartip! Een appeltje voor de dorst?

AanbiederGratis adviesBekijk alle voordelen
Tip: 100% online, hoge opbrengst en beschermd tot € 100.000 per spaarder!Berekenen
Tip: heel hoge rente!Berekenen
Tip: Uw geldreserve is altijd beschikbaar!Berekenen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20