Geld lenen voor verbouwingen, verstandig?

Een renovatie brengt vaak heel wat (verwachte en soms onverwachte) kosten met zich mee. Hoe kan je oplopende kosten betalen en neem je hiervoor best een lening of niet? Wat zijn je opties? 

Optie 1: de renovatielening

Een eerste optie die je hebt is de renovatielening. Dat is een lening speciaal ontworpen voor mensen die willen renoveren. En daar zijn veel voordelen aan verbonden:

  • Geen hypotheek nodig
  • Veel minder papierwerk
  • Je ontvangt veel sneller je centen
  • Lenen van 2000 euro
  • Flexibel

Het grootste voordeel van de renovatielening is dat je ze kan gebruiken voor alles dat maar in de buurt komt van verbouwingen. Wil je een nieuw terras, een nieuw tuinhuis of overal dubbele beglazing? Je kan het allemaal financieren met een renovatielening.

Een nadeel van de renovatielening is dat je wel met hogere rentevoeten te maken hebt.

Verder heb je naast de gewone renovatielening, ook een groene renovatielening. Deze krijg je als je renovatie minstens 50 procent milieubesparend is. Het voordeel hier is dat de rente nog lager ligt.

TIP: benieuwd naar hoe een renovatielening er zoal kan uitzien? Je kan het gemakkelijk berekenen via deze simulator.

Tip: Maak een gratis simulatie voor je lening

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Optie 2: verder bouwen op hypothecaire lening

Bij je verbouwingen kan je ook verder bouwen op je lopende hypothecaire lening. De enige voorwaarde is dat je je lening al genoeg afbetaald hebt. Maar deze lening is eerder geschikt voor als je een groot bedrag op lange termijn wil lenen. Je moet namelijk maandelijks een minder groot bedrag betalen en je kan het spreiden over een langere periode. Er zijn veel voordelen aan verbonden. Je hoeft enkel de dossierkosten bij de bank te betalen en je zal tegen de rentevoet van de markt kunnen lenen. Ook kan je beroep doen op de woonbonus (een fiscaal attest dat je op het eind van het jaar krijgt) geeft het je wel een fiscaal voordeel. Wat dat voordeel precies voor jou inhoudt vind je hier.

Optie 3: een nieuwe hypothecaire lening

Indien je een groot bedrag wil lenen, maar je hebt nog geen lopende rekening, kan je een nieuwe aanvragen. Hierbij zal je wel akte- en notariskosten moeten betalen die 2 tot 3 procent van het geleend bedrag moeten vertegenwoordigen. Daarbovenop moet je ook nog dossierkosten aan de bank betalen.

Optie 4: eigen financiering

Het is eigenlijk een open deur intrappen, maar als je de verbouwingen zelf kan betalen, dan moet je niet lenen. Geld lenen zal altijd duurder zijn dan je verbouwingen zelf betalen, ook al heb je dan minder geld op je spaarrekening staan.

Helaas heeft niet iedereen altijd voldoende eigen budget om zijn of haar verbouwingen te financieren. En dan is er maar 1 oplossing: geld lenen. Het is een algemene wijsheid, zowel voor je verbouwingen als voor het lenen van geld: je zet best even alles op een rijtje en weegt de verschillende opties goed met mekaar af. Alleen zo kom je tot de beste beslissing. Heb je een groot bedrag nodig en betaal je liever gespreid? Dan ga je beter voor een hypothecaire lening. Moet het vooruit gaan en is jouw bedrag kleiner dan 50 000 euro? Dan ga je beter voor een renovatielening.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20