Geld lenen voor tijdens de feestdagen 2019

Zodra de maand december in aantocht is, schieten een heleboel mensen spontaan in de stress. December staat nu eenmaal voor veel mensen in het teken van de eindejaarsfeesten, zoals Sinterklaas, Kerstmis en Nieuwjaar, en dat betekent in de regel ook een ware aanslag op je financiën. Niet alleen worden er in de maand december meer, en in de regel ook nog eens dure, cadeaus gekocht voor familie en vrienden, maar ook zal er aanzienlijk meer geld gespendeerd gaan worden aan voedsel, drank en kleding.

Feestdagen hebben hun prijskaartje

Hoewel iedereen de kosten, die de feestdagen met zich meebrengen, in eigen hand kan houden, willen de meeste mensen toch zeker niet onder doen voor anderen. In de praktijk betekent dit dan ook dat er naast cadeaus ook allerlei lekkers in wordt geslagen en er bovendien een compleet nieuwe feestoutfit aangeschaft zal worden. Het is dan ook niet vreemd dat de bankrekening van een groot aantal feestvierders sterk te lijden heeft aan het einde van het jaar. Het kan dan ook gemakkelijk gebeuren dat je niet alles kunt betalen uit eigen middelen: je hebt dan bijvoorbeeld niet voldoende spaargeld tot je beschikking om alle kosten van de feestdagen mee te bekostigen.

Geld lenen voor tijdens de feestdagen

Wanneer je tot de conclusie bent gekomen dat je niet voldoende geld hebt gespaard om de dure decembermaand door te komen, dan kun je overwegen om een lening aan te gaan om al je plannen toch ten uitvoer te kunnen brengen. Om te beginnen zul je echter een duidelijk beeld moeten hebben van alle kosten die je met geleend geld wilt gaan financieren. Hierbij kun je onder andere denken aan de financiering van:

 • cadeaus voor mensen die je dierbaar zijn,
 • kosten die gepaard gaan met het organiseren van een (kerst)diner (zowel als je dit zelf gaat bereiden als wanneer je uit gaat eten),
 • feestelijke kleding die je aan wilt gaan schaffen voor de feestdagen,
 • versiering van je woning tijdens de feestdagen,
 • de aanschaf van vuurwerk dat je tijdens de jaarwisseling af wilt gaan steken,
 • eventuele reis- en verblijfskosten als je één of meerdere feestdagen niet thuis door gaat brengen.

Pas op het moment dat je precies weet hoeveel geld je nodig gaat hebben om de kosten tijdens de feestdagen op te kunnen vangen, kun je op zoek gaan naar een geschikte kredietverstrekker en een gunstige leenvorm. Door namelijk de producten van meerdere kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken, zal de meest voordelige deal te vinden zijn en kun je een aanzienlijk bedrag besparen op de uiteindelijke leenkosten.

Tip! Simuleer verschillende kleine leningen: 

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€ 500€ 10.001Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000 Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Offertes aanvragen en online simulaties uitvoeren

Natuurlijk kun je persoonlijk bij een aantal banken en andere financiële instellingen langsgaan, ter plekke je persoonlijke- en financiële situatie uitleggen en samen met een adviseur naar de meest voordelige oplossing voor je geldnood gaan zoeken. Wanneer je dit van plan bent, dan weet je uiteraard van tevoren dat je hier aardig wat tijd en moeite mee krijt zult zijn. Bovendien is deze werkwijze geen enige garantie op succes.

Als je je niet wilt wagen aan deze tijdrovende manier van werken, dan kun je vandaag de dag gelukkig ook nog andere wegen bewandelen om de meest gunstige lening voor tijdens de feestdagen te vinden. Je kunt immers bij steeds meer kredietverstrekkers telefonisch- of via hun website een offerte aanvragen voor de leenvorm van je keuze. Daarnaast bieden ook steeds meer banken en andere financiële instellingen potentiële klanten de mogelijkheid om online een simulatie te maken van een lening die zij wellicht aan willen gaan.

Zowel bij de aanvraag van een (online) offerte als bij het uitvoeren van een online leensimulatie dien je een aantal gevraagde persoonlijke- en financiële gegevens door te geven. Ook zal de kredietverstrekker willen weten hoe groot de lening dient te zijn die je af wilt gaan sluiten evenals welke looptijd en aflossingstermijnen je voorkeur hebben. Wanneer je deze gegevens online hebt verstrekt, kun je in de regel al binnen een paar minuten exact op de hoogte zijn van de rente- en kosten van een lening, maar ook van de looptijd en de hoogte van de maandelijkse aflossingstermijnen.

Een goede vergelijking maken, zal absoluut lonend zijn

Met een aantal offertes en/of simulaties van meerdere producten (bij voorkeur van verschillende kredietverstrekker) in handen, kun je vervolgens een onderlinge vergelijking gaan maken. Hierbij is het overigens zaak dat je niet alleen de rente en de looptijd goed in het oog houdt, maar zeker ook voldoende aandacht schenkt aan de overige voorwaarden die aan een bepaalde lening verbonden zullen zijn.

Wanneer je de meest gunstige lening denkt gevonden te hebben, dan is het zelfs van cruciaal belang om ook de kleine lettertjes op het leencontract aandachtig door te nemen. Pas op het moment dat je precies weet wat het aangaan van deze lening voor je betekent, wat er van je wordt verwacht en waar je tijdens de leenperiode rekening mee moet houden (en je daar natuurlijk mee akkoord gaat), dan kun je je handtekening onder het document plaatsen. Indien er echter onduidelijkheden of vragen zijn van jou kant, dan zul je eerst antwoorden moeten krijgen van de kredietverstrekker voordat je akkoord kunt gaan met de leenovereenkomst. Beter vraag je namelijk om extra uitleg en voorkom je vervelende verrassingen achteraf.

Met andere woorden: door een goede vergelijking te maken van meerdere lening kun je niet alleen de meest gunstige deal achterhalen (en dus aardig wat geld in je eigen zak houden), maar ook voorkomen dat je akkoord gaat met afspraken die je niet helemaal begrijpt of waar je niet volledig achter kunt staan.

Soorten leningen voor tijdens de feestdagen

Geld lenen voor tijdens de feestdagen kan op een aantal verschillende manieren. Vanwege het feit dat niet elke leenvorm in elk individueel geval even gunstig zal zijn, is het uiteraard handig om te weten wat een bepaalde lening inhoudt. Hieronder hebben we een aantal leenvormen voor je opgesomd en van een korte beschrijving voorzien. Dit zal het maken van de juiste keuze vast en zeker een stuk eenvoudiger maken.

 • Persoonlijke lening: de leensom zul je in één keer in handen krijgen en gedurende de looptijd kun je niet opnieuw geld opnemen. De rente die over een persoonlijke lening wordt berekend, zal meestal vast zijn en dus de gehele looptijd niet meer kunnen wijzigen. Doordat je voor zekerheid kiest, weet je aan het begin van de lening exact waar je aan toe bent (wat de totale leenkosten zijn, hoe hoog de maandelijkse terugbetalingstermijnen zijn en wanneer de lening helemaal is afgelost). Voor deze zekerheid zul je overigens wel vaak een wat hogere rente moeten betalen.
 • Doorlopend krediet: de leensom zul je in één keer in handen krijgen, maar gedurende de looptijd kun je het afgeloste deel weer opnieuw opnemen (totdat je leenlimiet is bereikt). De rente die over een doorlopend krediet wordt berekend, zal in de regel variabel zijn en dus tijdens de looptijd kunnen wijzigen (onder invloed van veranderingen op de financiële markten). Doordat je voor flexibiliteit kiest, weet je aan het begin van de lening niet precies waar je aan toe bent (wat de totale leenkosten zijn, hoe hoog de maandelijkse terugbetalingstermijnen zijn en wanneer de lening helemaal is afgelost). Voor deze flexibiliteit zul je vaak beloond worden met een wat lagere rente.
 • Minilening: wanneer je voor een korte periode een gering geldbedrag wilt lenen, dan is een minilening wellicht de oplossing. Je leent dan immers een paar honderd euro (hooguit 1000) en betaald deze al na een zeer korte looptijd (hooguit 3 maanden) met een aanzienlijke leenvergoeding weer terug aan de kredietverstrekker. In tegenstelling tot de meeste andere leenvormen is de minilening (vanwege de korte looptijd en de geringe leensom) vrijgesteld van een (doorgaans tijdrovende) toetsing bij het CKP. Om die reden kun je een minilening dan ook vaak binnen een dag geregeld hebben. De minilening is vooral handig als je tijdelijk wat meer financiële speelruimte wilt hebben en op korte termijn over voldoende geld beschikt om de schuld (samen met de leenvergoeding) af te lossen.
 • Kredietkaart: aankopen betalen met een kredietkaart betekent dat het geld niet direct van je bankrekening zal worden afgeschreven, maar dat de kredietkaartmaatschappij dit voorschiet. Aan het einde van de maand zul je vervolgens de rekening ontvangen. Indien je de betaling van deze rekening in termijnen wilt doen, dan zal er doorgaans een forse rente over berekend worden. Bovendien moet je vaak voor het gebruik van de kaart betalen (ongeacht of je dit ook daadwerkelijk doet). Bij sommige kredietkaarten kun je echter wel profiteren van extra voordelen, zoals aanvullende verzekeringen, recht op bijstand, kortingen bij partnerbedrijven en eventuele spaar- of loyaliteitsprogramma’s.
 • Rood staan bij de bank: als je bank je toestemming heeft gegeven, kun je soms rood staan op je zichtrekening. Dit wil zeggen dat je een negatief saldo op kunt bouwen en dus geld kunt besteden wat je op een bepaald moment (nog) niet in je bezit hebt. Over de openstaande schuld zal de bank echter een flinke rente in rekening brengen waardoor rood staan alleen interessant is als je dit slechts sporadisch en gedurende een erg korte periode doet.
 • Onderhands geld lenen: geld lenen via een andere kredietverstrekker dan bijvoorbeeld een bank, zoals bij familie, vrienden of zelfs een onbekende partij, wordt een onderhandse lening genoemd. Als je leent van een dierbare dan hoef je meestal geen, of maar weinig rente te betalen over de schuld die je open hebt staan. Bij een onbekende onderhands geld lenen, zal echter wel de nodige risico’s met zich meebrengen, bijvoorbeeld omdat er onredelijk voorwaarden aan de lening verbonden kunnen zijn of je woekerrentes moet gaan betalen over de leensom.

 Conclusie

Hoewel de decembermaand vaak veel kosten met zich meebrengt, moet je altijd goed weten waar je mee bezig bent als je geld gaat lenen. Alleen door verantwoord te werk te gaan en alle opties goed af te wegen, kun je immers voorkomen dat je te uiteindelijk met te veel leenkosten komt te zitten en/of te maken krijgt met een financiële situatie waar je eigenlijk niet op zit te wachten. Geld lenen voor de feestdagen kost in de regel dan ook aardig wat extra geld, maar de leenkosten kun je door het maken van goede vergelijkingen aardig naar beneden bijstellen.

Verder doe je er altijd goed aan je verstand te laten werken en bijvoorbeeld niet meer te lenen dan je nodig hebt. Iedere extra euro zal immers ook meer leenkosten met zich meebrengen. Verder dien je een aanbieding die te mooi is om waar te kunnen zijn, of waar een aantal voorwaarden je niet aanstaan, direct opzij te zetten. In dit geval is het goed om gehoor te geven aan je gevoel en op je intuïtie te vertrouwen. Doe je dit namelijk niet dan kun je daar later enorme spijt van krijgen en wellicht in ernstige (financiële) problemen terechtkomen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20