Geld lenen voor plastische chirurgie

Ieder mens is weliswaar uniek, maar dat wil niet altijd zeggen dat ook iedereen tevreden is over zijn, of haar, uiterlijk. Je kunt bijvoorbeeld van mening zijn dat je neus veel te groot is, je borsten te veel hangen of je oren wel erg ver van je hoofd staan. In een heleboel gevallen kun je voor de vergoeding van (een deel van) de kosten voor plastische chirurgie terecht bij je zorgverzekeraar, maar wanneer dit niet het geval is kun je ook besluiten om geld te gaan lenen en zo je uiterlijk door een deskundige aan te laten passen. Hoe je dit aan kunt pakken, hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet, dus lees snel verder en doe er je voordeel mee.

Geld lenen voor plastische chirurgie

Een cosmetische- of plastische ingreep, zoals een correctie van je buikwandcorrectie, de vergroting van je borsten of het uitvoeren van een facelift, kan vaak een forse rekening met zich meebrengen. Daarbij komt verder dat je zorgverzekering dikwijls de kosten maar gedeeltelijk, of helemaal niet, wil vergoeden. Op het ogenblik dat je zelf niet over de financiële mogelijkheden beschikt om een dergelijk ingreep in één keer te kunnen betalen, dan kun je er uiteraard voor kiezen om een lening aan te vragen en soms zelfs om een ingreep op afbetaling uit te laten voeren.

In andere gevallen is het juist veel verstandiger om, als je niet over genoeg financiële middelen beschikt om een bepaalde ingreep uit te laten voeren, nog enige tijd door te sparen. Wanneer je echter niet wilt, of kunt, wachten, dan zal geld lenen waarschijnlijk de enige oplossing zijn. Hieronder hebben we de voor- en de nadelen van diverse leenvormen onder de loep genomen om je keuze wat te vergemakkelijken.

Plastische chirurgie op afbetaling

Diverse klinieken bieden de mogelijkheid om de rekening van een cosmetische ingreep in termijnen af te betalen. Vaak wordt deze afbetalingsmogelijkheid geboden in combinatie met een financiële partij. Het is belangrijk om goed de kleine lettertjes te lezen van een afbetalingsovereenkomst. Bij sommige klinieken betaal je bij het afbetalen in termijnen geen of erg weinig rente, maar dit is niet altijd het geval. Als er rente wordt gerekend dan is het belangrijk goed te bekijken hoe hoog dit percentage is. Wanneer dit meer dan 5percent is dan kan het zijn dat je beter af bent met een andere leenvorm.

Tip: Maak hier een gratis simulatie

[table id=3 /]

Een persoonlijke lening afsluiten voor plastische chirurgie

Een persoonlijke lening is een manier om geld te lenen waarbij alle leenvoorwaarden van tevoren vast zijn gelegd. Met andere woorden: als je een persoonlijke lening gaat sluiten, weet je precies waar je rekening mee moet houden en op welk moment je de volledige schuld (samen met de overeengekomen leenvergoeding) terug hebt betaald aan de kredietverstrekker). Een persoonlijke lening bestaat dan uit:

  • een vaste leensom,
  • een vaste looptijd,
  • een vaste leenvergoeding (in de vorm van een vast rentepercentage),
  • een vaste maandelijkse aflossingstermijn.

Vanwege het feit dat een persoonlijke lening een vaste looptijd kent, zul je in de meeste gevallen te maken krijgen met een boete op het ogenblik dat je de lening eerder terug wilt betalen. Ook kun je tussentijd geen extra geld opnemen (zoals bij een doorlopend krediet wel het geval is).

Bij het aangaan van een persoonlijke lening zul je vaak zelf mogen kiezen binnen welke tijdspanne je de openstaande schuld terug wilt betalen. Hoe langer je daar echter over doet, hoe lager er rente gerekend kan worden over de restschuld en hoe meer je uiteindelijk aan leenkosten zult moeten betalen. De totale kosten die je in dit geval aan rente moet betalen, zijn dan immers een stuk hoger omdat er meerdere maanden een rentevergoeding zal zijn berekend.

Een persoonlijke lening is echter uitermate geschikt om plastische chirurgie of een cosmetische ingreep mee te financieren vanwege het feit dat je van te voren exact weet wat de kosten van ingreep zullen zijn en in welke mate deze je maandelijkse budget zullen beïnvloeden.

Een doorlopend krediet aangaan voor plastische chirurgie

Een doorlopend krediet is een meer flexibele manier om geld te lenen en ook deze leenvorm zou je af kunnen sluiten als je de kosten van plastische chirurgie wilt bekostigen. Bij een doorlopend krediet zal de lening bestaan uit:

  • een vaste kredietlimiet (de maximale grens tot waar je geld op kunt nemen),
  • een vrije keuze voor de opname en de aflossing binnen deze kredietlimiet,
  • een variabel rentepercentage (dat dus gedurende looptijd kan wijzigen),
  • een flexibele looptijd, vanwege het feit dat de lening eerder af kunt lossen, maar ook tussentijdse geldopnames kunt doen, zonder dat daar een boete tegenover staat.

Een doorlopend krediet is om die redenen een zeer flexibele manier om geld te lenen Je betaalt hierbij weliswaar iedere maand een bepaald aflossingsbedrag en de daaraan gekoppelde rente (dat dikwijls een vast percentage van het totale geleende bedrag zal zijn). Wat de hoogte van het maandelijks af te lossen bedrag zal zijn, is van te voren niet precies duidelijk. Dit komt onder ander andere doordat de rente variabel is en dat je tussentijds boetevrij geld op kunt nemen en af kunt lossen.

Een doorlopend krediet kan eveneens een geschikte manier van geld lenen zijn als je een cosmetische ingreep of plastische chirurgie wilt bekostigen en wanneer je verwacht dat je in de toekomst vaker op een flexibele manier geld zult moeten lenen. Maar eveneens als je graag flexibiliteit hebt bij het aflossen van de openstaande schuld, dan is een doorlopend krediet vaak een uitstekende oplossing.

Een doorlopend krediet zal daarentegen een minder geschikte leenvorm zijn op het ogenblik dat je van je zelf weet dat je al het geld dat je tot je beschikking krijgt meteen weer uit zult gaan geven. In dat geval zal het aangaan van een persoonlijke lening een veel meer verantwoorde en verstandige optie zijn om je geldzorgen te verlichten, bijvoorbeeld door de kosten van plastische chirurgie over een langere tijd uit te spreiden.

Verschillende leningen met elkaar vergelijken

Ongeacht of je nu een persoonlijke lening of een doorlopend krediet af wilt sluiten, in geen geval wil je te veel leenkosten betalen. Om die reden doe je er dan ook altijd verstandig aan om van tevoren diverse leenvormen van meerdere kredietverstrekkers onder de loep te leggen en met elkaar te vergelijken. Vanwege het feit dat niet elke kredietverstrekker dezelfde voorwaarden en tarieven zal hanteren voor een bepaalde leenvorm, kan dit in de praktijk al snel tot aanzienlijke verschillen in leenkosten betekenen.

Zo kan bijvoorbeeld een, op het oog gericht renteverschil, van enkele tientallen procenten aan het einde van de rit toch voor aanzienlijk wat extra leenkosten zorgen. Zeker als de leensom relatief groot is, kun je dus met behoorlijk grote verschillen te maken krijgen met betrekking tot de uiteindelijke leenkosten die je moet gaan betalen.

Maar ook de voorwaarden waartegen je een bepaalde leenvorm afsluit, kunnen de kosten soms flink verhogen. Hierbij kun je denken aan afsluitingskosten en kosten die in rekening gebracht zullen worden als je vervroegd of tussentijd (een deel van) de leensom af wilt lossen. Dergelijke kosten zijn doorgaans terug te vinden in de algemene voorwaarden die een kredietverstrekker aan een bepaalde lening heeft verbonden, maar ook vaak zullen dit soort kosten vermeld worden in de kleine lettertjes op leenovereenkomst. Het is dan ook essentieel om deze voorwaarden voor de ondertekening van dit document aandachtig door te nemen en eventueel om verduidelijking te vragen bij de kredietverstrekker als je iets niet helemaal begrijpt. Alleen dan weet je immers zeker dat je een leencontract ondertekent waar je volledig achter kunt staan en voorkom je bovendien vervelende (financiële) verrassingen achteraf.

Andere mogelijkheden om plastische chirurgie te financieren

Naast het afsluiten van een persoonlijke lening of het aangaan van een doorlopend krediet zijn er nog een aantal andere mogelijkheden om de kosten van plastisch chirurgie te financieren. Zo kun je bijvoorbeeld nagaan of je de hypotheek op je woning of bedrijfspand wellicht kunt verhogen. In de regel zal een dergelijke maatregel je de mogelijkheid bieden om tegen een relatief lage rente toch het benodigde geld te lenen.

Daarnaast zijn er ook mensen die geld voor een plastische chirurgische ingreep van een familielid of goede vriend lenen. Een lening van een bekende heeft immers als belangrijk voordeel dat je daarover waarschijnlijk minder rente hoeft te betalen en dat er eveneens vaak sprake zal zijn van een erg ruime flexibiliteit ten aanzien van de aflossing van de schuld die openstaat. Het grote nadeel van geld lenen van een bekende is echter dat je er wellicht een goede persoonlijke band mee op het spel kunt zetten op het moment dat er zich problemen of onenigheden ontstaan, bijvoorbeeld met betrekking tot de terugbetaling van de schuld.

Conclusie

Welke manier van geld lenen in een individuele situatie de beste zal zijn om plastische chirurgie te bekostigen, kan van persoon tot persoon (en zelfs van geval tot geval sterk uiteenlopen). Voor de meeste mensen geldt echter dat is een persoonlijke lening de meest ideale leenvorm zal zijn. Bij deze manier van geld lenen weet je namelijk van te voren exact welk bedrag je elke maand af dient te lossen. Daarnaast zal ook vooraf al bekend zijn hoe lang het zal duren voordat je de volledige lening (inclusief de leenvergoeding) af zult hebben betaald.

In alle gevallen geldt echter wel dat je de kosten van meerdere leningen van verschillende kredietverstrekkers met elkaar dient te vergelijken om zo de meest gunstige deal te kunnen vinden (en dus uiteindelijk ook de minste leenkosten te betalen en tegen de meest gunstige voorwaarden geld te lenen). Je kunt dit doen door (online) offertes aan te vragen en/of online leensimulaties uit te voeren (die steeds vaker te vinden zijn op de websites van kredietverstrekkers of op speciale vergelijkingswebsites voor leningen en kredieten). Door verstandig en verantwoord geld te gaan lenen voor plastische chirurgie hoeft mooi zijn zeker niet te betekenen dat je onnodig financiële pijn dient te lijden.

 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20