Geld lenen voor je nieuwe of tweedehandse motor?

Soms heb je een enorm fraaie motor gezien, maar ontbreekt het je aan eigen financiële middelen om deze te kunnen bekostigen. In dat geval kun je besluiten om geld te gaan lenen. Uiteraard kun je voor een lening familie of vrienden benaderen, maar ook een financiële instelling die zich toe heeft gelegd op het verstrekken van leningen en kredieten is zeker niet een ondenkbare partij.

Een nieuwe of tweedehandse motor financieren

Schermafbeelding 2016-06-22 om 16.19.35

In de financiële wereld wordt er een duidelijk onderscheid gemaakt tussen leningen die af worden gesloten om een nieuwe motor mee te financieren en leenvormen waar mee je een tweedehands motor aan wilt schaffen. Geld lenen voor een tweedehands motor zal bijvoorbeeld veel duurder zijn dan wanneer je een lening afsluit voor een tweedehands exemplaar. Dit verschil is echter op een zeer logische wijze te verklaren.

 

Onderpand bij de aanschaf van een motor

Op het moment dat je een lening aanvraagt, zal de kredietverstrekker uitgebreid nagaan of je wel in staat zult zijn het geleende geld probleemloos af te betalen. Zo zul je, als je beschikt over een groter onderpand, bijvoorbeeld kunnen rekenen op een lagere rente dat wordt berekend over het geleende geldbedrag. Dit geldt ook voor lening die je aangaat voor de financiering van een motor. Een nieuw exemplaar heeft bij een gedwongen verkoop namelijk een veel hogere restwaarde dan een tweedehands motor die al enkele jaren oud is. Bij het afsluiten van een motorlening kun je er dus vanuit gaan dat er altijd naar de leeftijd van de motor geïnformeerd zal worden.

Maak een simulatie voor je motor (tip)

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Tweedehands is vaak voordeliger

Vandaag de dag worden er allerlei motoren aangeboden, zowel nieuw als tweedehands, en is het niet moeilijk om je droommotor te vinden. Toch kan de prijs die hieraan verbonden is aanzienlijk verschillen als je een nieuw exemplaar afzet tegen een motor die al één of meerdere eigenaren heeft gehad. De aankoop van een tweedehands motor is dan ook vaak een veel voordeliger alternatief voor een nieuwe.

De waarde van een tweedehands motor ligt echter een stuk lager dan de nieuwwaarde van een vergelijkbaar exemplaar. Om die reden zal een nieuwe motor een beter onderpand zijn voor een lening dan zijn tweedehands alternatief. Dit verklaart waarom een lening voor een nieuwe motor vaak veel hoger uit kan vallen in vergelijking tot de leensom die je kunt krijgen als je een tweedehands exemplaar wilt financieren. De kredietverstrekker heeft bij een nieuwe motor immers een veel kostbaarder onderpand als garantie en loopt daardoor dus een kleiner financieel risico als er een lening voor wordt verstrekt.

Bekijk ook: pechverhelping aanvragen voor een motor?

Weet waarvoor je geld leent

Voordat je een kredietverstrekker kunt benaderen voor een leningaanvraag, dien je voor jezelf te beslissen of je een nieuwe of een tweedehands motor wilt gaan financieren. Dit zal namelijk de hoogte van je lening voor een belangrijk deel bepalen. Nieuwe motoren zijn over het algemeen duurder dan een reeds gebruikt exemplaar. Niet alleen is de leensom een stuk hoger, maar ook zal de looptijd vaak langer zijn. Je moet er dan dus rekening mee houden dat je ook meer geld kwijt zult zijn aan de rentevergoeding die over de openstaande schuld in rekening zal worden gebracht door de kredietverstrekker.

Vergelijk leenvoorwaarden en –tarieven

Een lening aangaan is niet iets dat je elke dag doet en waar je dus veel ervaring mee zult hebben. Geld lenen voor de aanschaf van een nieuwe of gebruikte motor dien je dan ook zorgvuldig en doordacht voor te bereiden. Zo dien je altijd de leenvoorwaarden en –tarieven van verschillende leningen en aanbieders te vergelijken, bijvoorbeeld door offertes aan te vragen of online simulaties uit te voeren. Daarnaast dien je altijd de voorwaarden, die verbonden zijn aan de verschillende leningen, tegen elkaar af te zetten om tot de meest gunstige keuze te komen.

Uiteraard dien je alleen leningen voor een vergelijkbaar leendoel met elkaar te vergelijken. Een lening die je aangaat voor de aanschaf van een nieuwe motor zal immers andere voorwaarden en tarieven kennen dan die voor de financiering van een tweedehands voertuig. Je kunt nu eenmaal geen appels met peren vergelijken. Maar als het goed is weet je voor de aanvraag van een lening al of je gaat voor een nieuwe- of een tweedehandse droommotor.

Alternatieven voor geld lenen

Geld lenen bij een financiële instelling kost altijd meer dan je aan leensom hebt ontvangen. De kredietverstrekker wil immers gecompenseerd worden voor het uitlenen van de geldsom, maar ook voor het financieel risico dat wordt gelopen door de verstrekking van de betreffende lening. Ondanks de grondige controle van je terugbetalingscapaciteit kunnen er namelijk altijd omstandigheden de kop op steken die de aflossingen kunnen dwarsbomen. Een lening aangaan voor de aanschaf van een motor moet dan ook altijd doordacht en verantwoord gebeuren.

In veel gevallen kan bovendien een alternatief je een heleboel geld besparen omdat je dan bijvoorbeeld geen leenkosten hoeft te maken. Denk maar eens aan de situatie waarin je eerst geld hebt gespaard voor de aanschaf van je droommotor. Hiervoor kun je geld op een spaarrekening zetten en dan bovendien nog een gering rentebedrag ontvangen. Verder kun je besluiten om bepaalde goederen die je niet meer gebruikt te gaan verkopen, zoals je fiets die je toch niet meer gebruikt maar die nog wel in een prima staat verkeerd. Het geld dat deze verkoop oplevert, kun je gebruiken om de aankoopsom van je droommotor bijeen te sparen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20