Geld lenen voor een nieuwe fiets?

Fietsen is gezond en goed om het milieu wat meer te ontzien, maar de aanschaf van een nieuwe fiets kan soms behoorlijk in de papieren lopen. Zeker als je een nieuw exemplaar aan wilt schaffen, zul je doorgaans diep in de buidel moeten tasten. Wanneer je toch een nieuwe fiets aan wilt schaffen, maar zelf niet de beschikking hebt over voldoende financiële middelen om deze mee af te rekenen, dan kan een lening wellicht een optie zijn.

Wat is een fietslening?

Een fietslening is, zoals de naam waarschijnlijk al doet vermoeden, een lening op afbetaling die je aangaat om een nieuwe fiets mee te financieren. Op die manier kun je direct genieten van je aankoop, maar hoef je je spaargeld niet direct aan te spreken (en dus opgebouwde rente en wellicht zelfs een getrouwheidspremie te verliezen). In de regel bieden kredietverstrekkers fietsleningen op maat aan zodat de looptijd en de aflossingstermijnen aangepast kunnen worden aan je persoonlijke- en financiële situatie en voorkeuren.

Een fietslening kun je afsluiten voor de aankoop van een toerfiets, maar eveneens voor die handige e-bike of welke andere fiets je graag zou bezitten. Vaak is er echter wel een minimum leenbedrag aan een fietslening verbonden en zal er tevens een maximum te lenen geldbedrag aan worden gegeven. Binnen deze marges kun je dan meestal een fietslening op maat afsluiten. In de praktijk betekent dit dat je een lening aangaat die aansluit bij de kostprijs van de fiets die je wilt gaan kopen, de lengte van de looptijd van de lening en de maandelijkse aflossingstermijnen. Aan de afbetaling kan echter eveneens een minimum periode worden gekoppeld (vaak is de aflossingsperiode ten minste één jaar en betaal je dus minimaal in 12 termijnen de fietslening terug aan de kredietverstrekker).

Simulatie van een fietslening

Op het ogenblik dat je een bepaalde fiets aan wilt gaan schaffen met behulp van een fietslening, ongeacht of dit een e-bike, een toerfiets of een andere fiets betreft, dan dien je eerst de kostprijs van je droomfiets te achterhalen om een simulatie uit te kunnen voeren op de website van een kredietverstrekker die fietsleningen aanbiedt. Wanneer de fiets, die je op het oog hebt, bijvoorbeeld 1.800 euro zal gaan kosten, dan kun je doorgaans een fietslening van ongeveer dezelfde waarde aangaan.

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€ 500€ 10.001Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000 Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Vervolgens zul je moeten besluiten binnen welke termijn je de fietslening weer af wilt gaan lossen. Door al deze gegevens in te voeren in een simulatietool kun je binnen een paar minuten te weten komen hoeveel je elke maand af moet gaan lossen als je de lening ook daadwerkelijk op deze manier af gaat sluiten. Uiteraard kun je meerdere simulaties uitvoeren om zo te achterhalen welke fietslening, looptijd en aflossingstermijnen het meest gunstig zijn in je persoonlijke situatie. Zodra je een fietslening hebt gevonden die bij je past, dan kan de eigenlijke aanvraagprocedure in gang worden gezet. De meeste kredietverstrekkers hebben namelijk een handig functie aan de simulatietool toegevoegd waarmee je met enkele muisklikken een definitieve leenaanvraag in kunt dienen. 

Vergelijk meerdere aanbieder van fietsleningen

Om de beste deal te kunnen sluiten is het altijd van groot belang dat je meerdere aanbieders van fietsleningen met elkaar gaat vergelijken. Dit kun je onder andere doen door online simulatie uit te voeren en/of offertes aan te vragen bij de betreffende kredietverstrekkers. Vervolgens dien je de verkregen informatie met nauwkeurig met elkaar te gaan vergelijken. Je doet dit door goed na te gaan welke fietslening:

 • de meest gunstige rente berekent,
 • de meest gunstige looptijd kan bieden,
 • de meeste aantrekkelijke maandelijkse aflossingtermijnen hanteert,
 • de meest gunstige algemene voorwaarden aan de verstrekking en aflossing van de lening heeft verbonden.

Gekoppelde verzekering(en) aan een fietslening

Vanwege het feit dat de aankoop een nieuwe fiets doorgaans aardig wat euro’s uit je zak heeft weten te kloppen, zul je er niet op zitten te wachten dat je rijwiel een beschadiging oploopt, of erger nog gestolen zal worden. In een heleboel gevallen zullen dit soort voorvallen (deels) worden gedekt door een brandverzekering. Het afsluiten van extra verzekeringen als je een nieuwe fiets hebt gefinancierd, is dan ook niet bij wet verplicht, maar in bepaalde gevallen absoluut aan te bevelen.

Toch kun je ook altijd nog een extra verzekering koppelen aan de fietslening die je af hebt gesloten voor je nieuwe aanwinst. Een dergelijke extra verzekering zal namelijk waardevolle voorwerpen, zoals je fiets, extra zekerheid bieden. Dit kan onder andere erg goed van pas komen als je je nieuwe fiets mee wilt nemen op reis en extra dekking goed kunt gebruiken. Wat er precies mogelijk is, kun je het beste navragen bij de verzekeraar waar je ook al een brandverzekering af hebt gesloten (soms is het namelijk alleen mogelijk om een fietsverzekering aan te gaan in combinatie met een brandverzekering).

Maar ook als je je regelmatig in het verkeer begeeft, dan kan een ongeval in een klein hoekje zitten. Zeker als fietser ben je nu eenmaal een kwetsbare verkeersdeelnemer en kunnen de kosten hoog oplopen als je te maken krijgt met een ongeval. Door een extra ongevallenverzekering af te sluiten, zou je dan ook schadegevallen kunnen dekken die niet onder je ziekenfonds, familiale verzekering of hospitalisatieverzekering vallen.

Onderhands een fietslening afsluiten

Naast een officiële fietslening aanvragen bij een bank, of andere financiële instelling, kun je natuurlijk ook op zoek gaan naar een onderhandse kredietverstrekker. In de praktijk betekent dit doorgaans dat je een familie lid of een goede vriend vraagt om je geld te lenen waarmee je je droomfiets kunt financieren. Hoewel deze manier van geld lenen voor de aanschaf van een nieuwe fiets zeker voordelen heeft, zo hoef je doorgaans minder of zelfs helemaal geen rentevergoeding over de lening te betalen, zijn veel mensen nog steeds erg huiverig om een dierbare om financiële hulp te vragen.

Hulp vragen als je zelf niet (voldoende) financiële middelen hebt om bijvoorbeeld een nieuwe fiets te kopen, staat immers voor veel mensen namelijk nog altijd gelijk aan toegeven dat je niet (goed) met geld om kunt gaan. De drempel om geld te lenen van een dierbare is voor hen dan ook vrijwel ondenkbaar. Bovendien zijn een heleboel mensen bang dat de onderlinge relatie tussen hen en de kredietverstrekker onder druk zal komen te staan als er een lening is afgesloten.

Op het moment dat je echter onderhands geld leen van een bekende, dan is het verstandig om alle gemaakte afspraken duidelijk op papier te zetten. Je stelt dan een soort leenovereenkomst op waarin je afspraken noteert die betrekking hebben op:

 • het geleende geldbedrag,
 • de hoogte van de aflossingstermijnen,
 • de aflossingsmomenten,
 • de uiterlijke looptijd van de lening,
 • een eventueel in rekening gebrachte leenvergoeding.

Door je altijd strikt aan de gemaakte afspraken te houden, en dus zonder dralen en op tijd aan je betalingsverplichtingen te voldoen, dan hoeft geld lenen van een familielid of goede vriend de opgebouwde relatie niet onder druk te zetten. Alleen wanneer je de afspraken die overeen zijn gekomen niet na worden geleefd, kan het onderlinge vertrouwen en dus ook de relatie schade oplopen, of in het meest erge geval zelfs te gronde worden gericht.

Tips bij geld lenen voor een nieuwe fiets

Wanneer je een nieuwe fiets wilt gaan financieren met ebhulp van geleend geld, dan kun je onderstaande tips en adviezen vast en zeker goed gebruiken.

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€ 500€ 10.001Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000 Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

 • Leen alleen als het echt niet anders kan: in bepaalde gevallen kun je immers de aankoop ook uitstellen totdat je voldoende geld bijeen hebt gespaard. Op die manier voorkom je immers dat je een rentevergoeding dient te betalen over het geldbedrag dat je hebt geleend en de fiets eigenlijk dus duurder uit zal vallen, dan wanneer je deze direct met je spaargeld zou hebben betaald.
 • Leen nooit meer dan strikt noodzakelijk is: elke euro die je meer gaat lenen, zal namelijk ook extra leenkosten met zich meebrengen, en soms zelfs de maandelijkse aflossingstermijnen en/of looptijd opdrijven.
 • Overschat jezelf niet als je een fietslening af gaat sluiten en bepaal van te voren precies het bedrag dat je elke maand zonder problemen aan de aflossing kunt besteden. Hiervoor dien je te berekenen hoeveel geld je maandelijks overhoudt nadat je alle kostenposten bij elkaar op hebt geteld (en er ook nog ongeveer honderd euro voor onvoorziene kosten bij op hebt geteld) en deze van je totale gezinsinkomen af hebt getrokken. De uitkomst van deze berekening zal je laten zien wat je maximaal aan aflossing van een fietslening zou kunnen betalen.

Bij het maken van de berekening van dit bedrag zul je echter volkomen eerlijk tegenover jezelf moeten zijn en dus jezelf niet overschatten. Niemand zal immers een normaal en gezond leven kunnen leiden als er niet voldoende geld overblijft voor het levensonderhoud en allerlei andere zaken die van belang zijn om optimaal te kunnen functioneren. Vanwege een fietslening enige tijd op een houtje te bijten, is dan ook zeker geen goede oplossing en alles behalve een verantwoorde manier om geld te lenen.

 • Bepaal de ideale looptijd: door de looptijd van een fietslening namelijk onnodig lang te maken, zul je ook met meer maandelijkse aflossingstermijnen te maken krijgen (waardoor de kosten weliswaar over een langere periode verspreid zullen worden) waardoor de openstaande schuld minder snel afneemt en je dus vaker een rentevergoeding berekend krijgt. Een langere looptijd betekent dan ook vaak dat je uiteindelijk meer voor een lening gaat betalen.

Daar staat echter tegenover dat een korte looptijd doorgaans een grotere druk op je maandelijkse begroting uit zal oefenen. Gedurende de gehele looptijd van de fietslening zul je dan ook regelmatig aan de schuld herinnerd worden, en soms zelfs allerlei bokkensprongen moeten maken, om alle rekeningen die op je deurmat vallen, te kunnen betalen.

 • Ken de algemene voorwaarden van een fietslening en vergeet daarbij ook niet om de kleine lettertjes van de leenovereenkomst nauwkeurig door te nemen. Op die manier weet je immers van tevoren aan welke verplichtingen je je dient te houden en wat je in de nabije toekomst te wachten zal staan. Door precies te weten wat het aangaan van een fietslening betekent voor je persoonlijke- en financiële situatie kun je dan ook (voor een belangrijk deel) vervelende verrassingen en teleurstellingen achteraf voorkomen.
 • Onderneem direct acties als je je betalingsverplichtingen (tijdelijk) niet meer na kunt komen. Met andere woorden: neem meteen contact op met de kredietverstrekker als je, om welke reden dan ook, de afbetalingen van je fietslening (tijdelijk) niet meer kunt voldoen. Samen kan er dan naar een gepaste oplossing worden gezocht zodat het probleem niet nog groter zal worden en je wellicht steeds verder in de financiële problemen zult belanden.

Conclusie

Geld lenen voor de aankoop van een nieuwe fiets kan in bepaalde gevallen een prima oplossing zijn en zeker enkele voordelen met zich meebrengen. Maar dit is alleen aan de orde als je goed weet waar je mee bezig bent en als je je financiën en de gevolgen van het aangaan van deze lening goed in beeld hebt gebracht. Geld lenen kost immers altijd geld (en dat geldt dus ook wanneer je een fietslening af gaat sluiten), maar de leenkosten kun je wel een stuk naar benden bijstellen als je handig te werk gaat en de meest voordelige deal van een betrouwbare kredietverstrekker weet te vinden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20