Geld lenen van je ouders

Wanneer je denkt aan lenen, denk je automatisch wel aan een bank. Maar soms moet je het helemaal niet zo ver zoeken. Het is namelijk mogelijk om geld te lenen van je lieftallige ouders. Vele ouders zijn bereid om hun kind financieel bij te staan. Maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. We sommen alles wat je moet weten even op.

Hoe gaat het in zijn werk? 

Om het heel simpel te zeggen: je ouders geven je geld en daardoor is het mogelijk je droomaankoop te doen. Deze keuze is een goedkoper alternatief dan een persoonlijke lening bij de bank. Je ouders kunnen zelf beslissen als ze ervoor kiezen om interesten aan te rekenen. Indien ze dit wel doen, is het de wettelijke intrestvoet. Je moet wel 25 procent roerende voorheffing inhouden. Dit wil zeggen dat je ouders 75 procent van de betaalde intresten in handen krijgen.

Indien je geluk hebt, kan je ook te maken hebben met een bankgift. Dat wil zeggen dat je ouders je geld schenken. Ze kunnen dus wat geld missen. Hier moet je wel schenkingsrechten voor betalen. Ook kan het zijn dat je eerst een lening aangegaan was en dat je ouders die achteraf kwijtschelden. Dat wil zeggen dat de lening wordt omgezet naar een schenking.

Let wel op met het niet terugbetalen van de lening. Je kan in gebreke gesteld worden en je zal verwijlinteresten moeten betalen. Als je merkt dat je de lening niet zal kunnen terugbetalen, contacteer je best je ouders en kan je eventueel vragen om een alternatief terugbetalingsplan op te stellen. Goede afspraken maken is dus belangrijk!

Tip: Maak een gratis simulatie

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Hoe pak je het aan? 

Hoe zeer je ouders je ook vertrouwen, je legt best alles vast op papier. Dit om discussies in de toekomst te vermijden. Dat kan je laten doen door een notaris, maar je kan het evengoed helemaal zelf doen. Zo kan je onder andere opschrijven wat de geleende som is en welke voorwaarden er zijn. In de voorwaarden die je opstelt ben je zo goed als vrij. Toch moet je twee zaken zeker bespreken:

  • Wanneer is de terugbetaling?
  • Hoe gaat de terugbetaling in zijn werk? Is dit maandelijks, semestrieel of jaarlijks? Rekenen je ouders interesten bij?

Je ouders geven je het geld ook best via een overschrijving. Dit om latere discussies te vermijden. De som staat namelijk zwart op wit.

Geld nodig voor opstarten bedrijf? 

Wanneer je geld zou nodig hebben van je ouders om een bedrijf op te starten, dan kan je een beroep doen op de win-winlening. Deze is acht jaar geldig en je krijgt er ieder jaar een fikse belastingkorting voor.

Voordeel bij lening voor renovatie 

Indien je geld zou lenen van je ouders voor een renovatie, sluit je best een renovatieovereenkomst af. Hierbij heb je een groot fiscaal voordeel. De enige twee voorwaarden zijn: je woning is gecategoriseerd als krotwoning en je leent niet meer dan 25.000 euro.

Lenen van je ouders is een gemakkelijke en goedkope oplossing. Maar goede afspraken, goed informeren en verschillende opties nagaan, is hier de boodschap.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20