Geld lenen in Spanje, waar moet ik rekening mee houden?

Als je geld wil lenen, kan dat in België, maar je kan er ook voor kiezen om in het buitenland te lenen. Zo kan dat bijvoorbeeld in het zonnige Spanje. Lenen in het buitenland klinkt altijd een beetje risicovol, daarom hebben wij voor jou de belangrijkste zaken opgelijst. 

De grote verschillen

Er zijn veel verschillen tussen België en Spanje. Zo zijn er enorm veel banken gespecialiseerd in hypotheken. Er zijn namelijk heel wat mensen geïnteresseerd in een buitenverblijf in Spanje. Daarom zijn de voorwaarden meestal ook te verkrijgen in het Engels of zelfs in het Nederlands. Je voelt je er dus zeker welkom.

In Spanje is het ook een stuk aantrekkelijker om te lenen vanwege de rente. Die rente ligt daar namelijk meestal lager dan in België. Dikwijls zijn er ook variabele tarieven. Verder is de procedure in Spanje veel minder ingewikkeld. Hierdoor kan je dus veel sneller over het nodige budget beschikken.

Tip! Maak online simulaties van verschillende leningen:

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€ 500€ 10.001Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000 Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

De lening aanvragen

Bij het aanvragen van een lening zijn veel zaken in Spanje hetzelfde als in België. Zo zijn er net zoals in België veel spelers op de markt. Ook zij kijken hoe kredietwaardig je bent. De Spaanse banken willen nog altijd hun geld terugzien. Als je een BKR-registratie (hierop kom je terecht als je te laat of niet afbetaald) hebt, zal het voor jou in Spanje ook moeilijker zijn om een lening te krijgen.

Het is natuurlijk handig om te weten wat je allemaal moet kunnen voorleggen bij de Spaanse bank. Dit zijn de belangrijkste zaken:

  • Heb je nog leningen lopen in België? Neem dan zeker een bewijs mee van de nationale bank.
  • Je kan net zoals in België maximum een derde van je maandelijks inkomen gebruiken voor de afbetaling van de lening.
  • Je kan maximum 70 procent van de aankoopsom lenen.
  • Huurinkomsten uit België worden niet meegerekend als inkomen.
  • Neem bank uittreksels mee van de laatste zes maand. Hiermee kan je je inkomsten van arbeid aantonen.

Wil je specifiek een hypotheeklening aanvragen? Hou dan ook rekening met twee vaste kosten. Ten eerste heb je de afsluitprovisie. Dat is meestal 1 procent van het bedrag. Daarnaast heb je ook nog de taxatie. Hier rekent de bank meestal 150 tot 300 euro voor.

Let op de TIN en TAE

In Spanje zijn er twee soorten rente-types. Zo is er: de TIN (Tipo Interés Nominal) en TAE (Tasa Anual Equivalente). Bij de TIN betaal je het bedrag waarvoor je leent en bij de TAE betaal je er ook nog eens de kosten bij. Het is dus belangrijk dat je altijd naar TAE kijkt, die geeft het totale bedrag weer.

Lenen in Spanje: lagere rente en minder administratieve rompslomp. Maar houd zeker rekening met de bovenstaande tips en laat je zeker niet vangen. Een verwittigd man is er namelijk twee waard.

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€ 500€ 10.001Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000 Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20