Geld lenen: ja of nee?

Stel: je wilt de aankoop van je dromen doen, maar je twijfelt of lenen wel een goed idee is. Om die twijfel weg te werken is het een goed plan om je zo goed mogelijk te informeren. Wij hebben speciaal voor jou de voor- en nadelen van een persoonlijke lening op een rij gezet.  

Een persoonlijke lening is een lening waarbij het volledige bedrag direct op je rekening staat. Hiervoor betaal je iedere maand een vast bedrag voor rente en aflossing. De looptijd en het rentepercentage staan vast. 

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€ 500€ 10.001Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000 Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

De voordelen 

 • Je hebt onmiddellijk het gewenste bedrag. Daarbij staat het bedrag en de rente die je maandelijks moet betalen vast. Ook is er een vaste looptijd en zal je nooit langer moeten lenen dan afgesproken. Je bent dus van veel zaken zeker en dat geeft een gevoel van veiligheid.  
 • Je situatie wordt op voorhand gecontroleerd door de bank, je bent dus zeker dat je de aflossingen aankan.
 • De kosten (JKP) zijn op voorhand gekend en zijn mee verrekend in de maandelijkse afbetaling. Het JKP ligt ook betrekkelijk lager bij een persoonlijke lening.
 • De kosten van de lening staan vast. Je hebt dan ook helemaal geen last van schommelingen op de leenmarkt en je hebt geen restschuld na het einde van de looptijd.
 • Omdat de betalingen gespreid liggen, wordt lenen ook betaalbaar. Omdat je leent, hoef je ook helemaal geen geld van je geliefde spaarrekening te halen.
 • Er is geen factuur of ander aankoopbewijs vereist voor deze lening. Je hoeft dus geen verantwoording af te leggen.

De nadelen

 • Een aflossing van een lening kan jaren duren. Dat wil ook zeggen dat je hier iedere maand rekening mee moet blijven houden.
 • Geld lenen kost geld. Je zal iedere maand rente moeten betalen op het geleende bedrag. Uiteindelijk zal het kostenplaatje dus veel hoger zijn. 
 • Er is weinig flexibiliteit bij een persoonlijke lening. De duur ligt vast en vervroegd terugbetalen is niet mogelijk. Als je dat wel zou willen doen, zal je hier kosten op moeten betalen.
 • Geld bijlenen is vaak geen optie binnen dezelfde lening.
 • Er zijn enorm veel Belgische kredietverstrekkers op de markt en allemaal hebben ze hun eigen rentevoeten en voorwaarden. Zo zijn er veel mensen die een hoger rentetarief betalen dan nodig is. Een goede vergelijking is dus belangrijk!
AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€ 500€ 10.001Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000 Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20