Geld lenen als Student

Dat een student vaak moeite heeft om zowel zijn, of haar, studie als alle bijkomende kosten te betalen, is voor de meeste mensen wel bekend. Een heleboel studenten proberen de kosten die hun opleiding met zich meebrengt dan ook op te vangen door een lening aan te gaan. Geld lenen is echter nooit gratis waardoor ze na hun opleiding, ongeacht of ze deze positief af hebben gerond, met een behoorlijk schuld zullen zitten.

Alleen geld lenen als het echt moet

Schermafbeelding 2016-06-22 om 11.56.49

Een lening aangaan is niet iets dat je zomaar in een opwelling dient te doen. Voordat je een aanvraag de deur uit doet, doe je er dan ook veel verstandig aan om eerst na te gaan of er geen alternatieven aanwezig zijn. Je zou bijvoorbeeld:

  • je spaargeld kunnen gebruiken om je studie te betalen,
  • je ouders om een financiële bijdrage kunnen vragen,
  • een (extra) bijbaantje kunnen nemen,
  • je uitgavenpatroon aanpassen om geld te besparen.

Pas als je alle alternatieven hebt bekeken, en je echt geen andere keuze hebt, kun je op zoek gaan naar de meest voordelige lening. In de regel zal een lening die speciaal bedoeld is voor studenten je het meeste voordeel opleveren. Vaak wordt er over een dergelijke lening namelijk een lagere rente gerekend en zijn de leenvoorwaarden eveneens wat gunstiger dan bij een reguliere lening, zoals een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.

Maak zelf een simulatie

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

De meest voordelige lening vinden

In de wereld van de leningen en kredieten bieden diverse aanbieders hun producten aan en beweren zelfs dat je juist bij hen het meest voordelig geld kunt lenen. In de praktijk blijkt dit vaak echter heel anders uit te pakken en is het maken van een degelijke vergelijking absoluut geen overbodige luxe als je niet onnodige veel leenkosten wilt betalen. Om te beginnen kun je natuurlijk bij je eigen bank informeren naar de mogelijkheden die er zijn voor studenten om geld te lenen.

Verder doe je er goed aan om ook andere banken en financiële instellingen te benaderen met dezelfde vraag. Uiteraard kun je bij elke kredietverstrekker persoonlijk langsgaan om informatie in te winnen, maar als je niet zo ruim in je tijd zit dan kan het internet uitkomst bieden. Online kun je immers ook (studenten)leningen vergelijken, offertes aanvragen en zelfs simulaties uitvoeren. Binnen een paar minuten heb je dan alle benodigde gegevens in handen en kun je op zoek gaan naar de meest gunstige lening die aansluit bij je persoonlijke- en financiële situatie.

Sommige kredietverstrekker hebben helaas niet de beste bedoelingen als ze je proberen te verleiden om geld bij hen te lenen. Met veel te mooie reclamepraatjes en ingewikkelde bewoordingen proberen ze je een lening aan te smeren die eigenlijk helemaal niet zo voordelig is en doorspekt is met valkuilen. Voor je het weet zul je bij deze kredietverstrekker nog verder in de financiële problemen terechtkomen. Altijd eerst een kredietverstrekker controleren op betrouwbaarheid en integriteit is dan ook zeker een advies dat je niet in de wind mag slaan.

Leenvoorwaarden en -tarieven zijn cruciaal

Schermafbeelding 2016-06-22 om 11.56.53

Op het moment dat je een lening gaat vergelijken, ongeacht of je een student bent of niet, is het van groot belang dat je de leenvoorwaarden en –tarieven goed doorneemt. Op het eerste gezicht kan een lening immers veel aantrekkelijker lijken dan in de praktijk het geval blijkt te zijn. Een kredietverstrekker kan bijvoorbeeld extra kosten in rekening brengen voor bepaalde administratieve handelingen, vervroegd aflossen van de lening of bij een betalingsachterstand.

Bekijk ook: hoeveel geld kan ik lenen voor een tweedehandswagen?

Ook de rente die je over het geleende geldbedrag moet gaan betalen, zal de uiteindelijke leenkosten sterk beïnvloeden. Rente is immers de compensatie die de kredietverstrekker in rekening brengt over de nog openstaande schuld. De rente op een (studenten)lening kan zowel vast als variabel zijn.

  • Vaste rente zal gedurende de looptijd van de lening niet veranderen waardoor je geen last hebt van renteschommeling. Je profiteert dan weliswaar ook niet van rentedalingen, maar geniet wel van meer zekerheid. Voor het aangaan van de lening weet je altijd wat je periodieke aflossingtermijn, leenkosten en de duur van je lening zullen zijn.
  • Variabele rente kan steeds weer stijgen of dalen zolang je lening nog loopt. Je weet dus niet precies wat je elke maand aan aflossing en rente betaalt, maar evenmin wat je de hoogte van de uiteindelijk leenkosten zal zijn. Een variabele rente is alleen gunstig als je een reële kans hebt dat de rente tijdens de looptijd van de lening zal gaan dalen.

Looptijd niet onnodige verlengen of inkorten

De looptijd zal voor een belangrijk deel bepalen in hoeveel aflossingen je een lening af gaat betalen, maar ook hoeveel rente er uiteindelijk over het geleende geld voldaan moet worden. Wanneer je namelijk voor een langere looptijd kiest, zal het leenbedrag in kleinere delen af worden gelost waardoor de rente over de nog openstaande schuld hoger uit zal vallen. Een kortere looptijd zal er daarentegen voor zorgen dat je elke maand een hogere aflossingstermijn moet voldoen. Dit kan een behoorlijke impact hebben op je maandelijkse budget en je zelfs nog verder in geldnood brengen.

Gevolgen van geld lenen

Door geld te lenen zul je je voor bepaalde tijd verbinden aan een financiële afspraak met een kredietverstrekker. Niet alleen moet je binnen de afgesproken tijd de leensom terugbetalen, maar ook moet je een zekere rentevergoeding voldoen. Elke maand zul je dus opnieuw de aflossingstermijn in je budget in moeten passen. Hierdoor kan het gebeuren dat je bepaalde zaken minder, of helemaal niet meer, kunt doen, zoals vaak gaan stappen of dure merkkleding kopen.

Bekijk ook: Kan je geld lenen zonder bank? 

Voor de duur van de looptijd van de lening zul je dan ook regelmatig aan de openstaande schuld worden herinnerd. Het kan zelfs nodig zijn om een (extra) bijbaan te nemen om elke maand aan je betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. Samen met je studie kan dat voor erg veel druk zorgen en je agenda overvol maken. Veel studenten zullen als gevolg van het afsluiten van een lening dan ook te maken krijgen met veel directe- en indirecte gevolgen in hun dagelijks leven.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20