Het geheime wapen van Taiwan tegen Chinese cyberaanvallen: Ethereum

Taiwan zal overheidssystemen bewaren op Ethereum om online te blijven tijdens Chinese cyberaanvallen.

De democratische eilandnatie Taiwan kwam de afgelopen dagen verschillende keren onder aanval door Chinese cyberaanvallen; wellicht een represaille voor het bezoek van de Amerikaanse politica Nancy Pelosi aan het eiland.

Om de cybersecurity van zijn systemen op te trekken, lonkt Taiwan nu naar een hoogst ongebruikelijke oplossing: de adoptie van IPFS-technologie om zijn infrastructuur van systemen een permanente online back-up te geven.

Het InterPlanetary File System (IPFS) is een gedecentraliseerde blockchain waar gegevens permanent kunnen bewaard worden. Het systeem draait op Ethereum en wordt dus beheerd door alle knooppunten (nodes) van het netwerk. IPFS is vergelijkbaar met BitTorrent, een peer-to-peer-bestandsuitwisselingdienst. 

“Nog geen seconde vastgezeten”

Het plan werd uitgedacht door het Taiwanese digitale ministerie onder leiding van de populaire minister van Digitale Zaken Audrey Tang. “Als het neergehaald kan worden, zal alles van Ethereum tot NFT’s neergehaald worden, wat onwaarschijnlijk is”, zegt Tang tegen de Taiwanese staatsmedia CNA

“Tot nu toe is het nog helemaal niet succesvol aangevallen, en het heeft nog nooit een seconde vastgezeten. Het maakt gebruik van een Web3-structuur die gekoppeld is aan de wereldwijde blockchaingemeenschap en het wereldwijde Web2-netwerk”, verklaart Tang nog.

Chinese cyberaanvallen tegen Taiwan 23 keer sterker dan vorig gemeten record

Tang en haar kabinet zouden op het idee gekomen zijn om IPFS te gebruiken nadat Rusland zijn buurland Oekraïne binnenviel in februari en cyberaanvallen inzette om de infrastructuur van de overheid in Kiev te beschadigen.

Voor en tijdens het bezoek van Pelosi aan Taiwan zou het totale volume van cyberaanvallen tegen de systemen van de overheid in Taipei groter dan 15.000 gigabit geweest zijn. Dat zou maar liefst 23 keer hoger zijn dan het vorige record dat de Taiwanezen maten.

Tijdens die aanvallen waren verschillende overheidswebsites, waaronder het presidentiële kantoor, het doelwit van overzeese cyberaanvallen, waarvan sommige volgens de autoriteiten in Taipei door China en Rusland waren gelanceerd.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20