“Ik heb geen sympathie voor N-VA”: Mercedes Van Volcem (Open Vld) hard voor coalitiepartner

Vlaams parlementslid voor Open Vld en kandidaat-burgemeester in Brugge, Mercedes Van Volcem heeft zwaar uitgehaald naar staatssecretaris Theo Francken, minister Liesbeth Homans en de gehele partij van N-VA. “Soms kan je sympathie hebben voor een andere partij, dat heb ik niet voor N-VA”, zei ze.

Zowel Vlaams minister Liesbeth Homans als staatssecretaris Theo Francken (beiden N-VA) krijgen de volle laag van Van Volcem (Open Vld). Homas zou volgens haar “te veel polariseren”. “Ik kan me voorstellen dat dat een strategie is van haar partij”, zei ze in De Zondag. “Maar een minister, zeker een minister van Integratie, hoort het samenleven te promoten. Een polariserend discours werkt dat tegen. Ik zou zelfs zeggen dat het voor een stuk radicalisering in de hand werkt.” https://twitter.com/PaulCobbaert/status/919135141116694528
Ook Theo Francken krijgt er zwaar van langs. “Hij gaat te vaak over de schreef. Hoe kan je als minister geloofwaardig zijn als je woorden indruisen tegen je beleid? Francken spreekt over het opkuisen van mensen”, verwijst ze naar de hetze die ontstond na het Facebookbericht van Francken over het Maximiliaanpark, die hij afsloot met de hashtag #opkuisen.

“Ik heb het lastig met hun mensbeeld”

Het gebeurt niet vaak dat een lid van de meerderheid zo’n rechtstreekse en harde aanval doet op collega-coalitiepartners. “Een lid van de meerderheid mag ook zijn gedacht zeggen, vind ik”, legt ze haar uitspraken uit. “Wie zwijgt, kan niets veranderen. Ik wil wegen op het maatschappelijke debat. Ik ben geen muurbloempje.” Open Vld en N-VA moeten natuurlijk samenwerken en ondanks soms gelijkaardige partijstandpunten wringt dat toch voor Van Volcem. “Op economisch vlak vertonen onze partijen veel gelijkenissen. Maar ik heb het lastig met hun mensbeeld. Dat geef ik eerlijk toe”, gaat ze verder. Ze blijft enorm hard voor haar coalitiepartner: “Ik geloof niet in N-VA. Soms kan je sympathie hebben voor een andere partij. Maar dat heb ik niet voor N-VA.”

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat Van Volcem zwaar uithaalt naar N-VA. Zo kwam ze eerder al eens in opspraak door kritiek op Liesbeth Homans. Ze tweette begin dit jaar dat Homans haar bevoegdheden beter zou afstaan. Dat viel niet in goede aarde bij haar partij Open Vld, die Van Volcem terugfloot. In 2015 noemde ze Bart De Wever, na die z’n uitspraken over “relatief racisme“, zelfs “de leider van het Nieuwe Vlaams Belang“. Ook toen moest voorzitster Rutten haar parlementslid sussen. “We moeten niet de man spelen, wel de bal”, zei ze. https://twitter.com/MercedesVVolcem/status/836493522467454976

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20