Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 30 MRT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Geen loon voor arts-specialisten in opleiding

Logo Business AM
Coronacrisis

26/03/2020 | Sten Maelfeyt | 2 min leestijd

EPA

Nu de inkomsten voor medische diensten dalen, door het wegvallen van niet-dringende consultaties en ingrepen, wordt er voor vele arts-specialisten in opleiding technische werkloosheid ingeroepen. Dat betekent: geen loon.

Op talrijke stagediensten in Vlaanderen wordt overwogen om arts-specialisten in opleiding ‘technisch werkloos’ te maken en de uitbetaling van hun loon op te schorten. Stagemeesters willen zo de kosten reduceren na het wegvallen van niet-dringende consultaties en ingrepen, luidt het in het persbericht.

Naar aanleiding van die maatregel vraagt de Vlaamse vereniging voor arts-specialisten in opleiding (VASO) dringend een oplossing. De vereniging roept decanen, hoofdgeneesheren, stagebegeleiders en beleidsmakers op om hun artsen in opleiding te beschermen en van een loon te verzekeren.

Uniek statuut

Arts-specialisten in opleiding krijgen geen sociale bescherming zoals een bediende, arbeider of zelfstandige. Ze werken onder het unieke sui generis-statuut. Wanneer de arts-specialisten in opleiding technisch werkloos zijn, hebben ze geen recht op een vervangingsinkomen. Dat statuut stond al meermaals ter discussie.

‘De situatie toont opnieuw de ontoereikendheid van het sociaal statuut en het gebrek aan wettelijke bepalingen rond de arbeidsvoorwaarden van specialisten in opleiding’, volgens de vereniging.

Financiële middelen

De VASO kreeg donderdag al een antwoord van de Vlaamse rectoren en decanen van de geneeskundefaculteiten. Zij wijzen erop dat de overheid financiële middelen voorziet om de gezondheidszorg door deze crisis te loodsen. Ook de verloning van artsen in opleiding behoort daartoe.

‘Er is dus geen enkele reden om onze jonge collega’s in de financiële onzekerheid te duwen, het zou ook bijzonder oncollegiaal zijn’, zeggen de rectoren en decanen aan persagentschap Belga.

Source: Belga


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton