Geen forfaitaire btw-regeling meer voor kleinhandelaars

De regering maakt komaf met de forfaitaire btw. Kleinhandelaars, zoals cafébazen en slagers, die nog altijd zonder boekhouding werken, moeten dat vanaf 2028 wel doen. Dat meldt De Tijd.

Waarom is dit belangrijk?

Zo'n 6.000 kleinhandelaars maken nog gebruik van de forfaitaire btw-regeling, waarbij de belasting niet op hun reële inkomsten en aankopen berekend wordt, maar op basis van een forfait. Het is een uitstervend systeem waar de regering een einde aan wil maken.

De regering-Michel had al beslist het wetboek economisch recht aan te passen, opdat alle zelfstandigen een boekhouding moesten voeren.

In 2018 zijn een tiental sectoren geschrapt uit het systeem van forfaitaire btw, waaronder de vishandelaars op markten. Nu beslist de huidige regering om voor iedereen een einde te maken aan dat systeem.

Vat bier “vergeten”

Steeds minder zaken maken gebruik van die forfaitaire btw. Momenteel zouden dat nog ongeveer 6.000 handelaars zijn. Het gaat onder anderen om 1.500 cafébazen, 1.150 kappers, en 1.000 bakkers. Al jaren wordt het toepassingsgebied van het systeem ingeperkt.

In het forfait voor de horeca is bijvoorbeeld vastgelegd hoeveel pinten er uit een vat bier kunnen worden getapt of hoeveel hoorntjes een ijsventer aan de man kan brengen met een liter ijs. Voor zowel de handelaar als de fiscus betekent het een grote administratieve vereenvoudiging, maar het forfait is ook fraudegevoelig. Een vat bier kan zo “vergeten” worden.

De regering schaft het forfait nu af, maar er komt een overgangsregeling. Wie het al gebruikt, kan dat nog tot 1 januari 2028 blijven doen. Op 1 januari 2022 wordt het systeem afgesloten voor nieuwe instromers.

Lees ook:

(jvdh)

Meer
Lees meer...
Markten