Geen doodvonnissen meer in de VS tot nader order

De regering-Trump heeft de laatste maanden van haar ambtstermijn benut om het aantal executies van terdoodveroordeelden op te voeren. Een hoge rechter heeft daar zojuist een eind aan gemaakt door een moratorium in te stellen. Het debat over de doodstraf staat nu op de politieke agenda van Joe Biden.

Donderdagavond heeft Merrick Garland, de Amerikaanse minister van Justitie, een halt toegeroepen aan de federale executies. Deze hadden zich op een ongeziene wijze vermenigvuldigd, terwijl de regering Trump tussen juli 2020 en januari 2021 groen licht had gegeven voor niet minder dan 13 doodvonnissen.

Het besluit van Garland voorkomt effectief dat de huidige regering verdere executies bekrachtigt. Zijn redenering luidt als volgt: “Het ministerie van Justitie moet ervoor zorgen dat iedereen in het federale strafrechtsysteem niet alleen verzekerd is van zijn rechten die voortvloeien uit de grondwet en de wetten van de Verenigde Staten, maar ook eerlijk en menselijk wordt behandeld. ”

55 procent van de Amerikanen steunt de doodstraf

De minister heeft een herziening opgelegd van de gerechtelijke protocollen voor de toepassing van de doodstraf die door zijn voorganger, William Barr, zijn ingevoerd. Hij deed dat zonder een termijn te bepalen. Het gebruik van pentobarbital voor dodelijke injecties, bijvoorbeeld, wordt onderzocht omdat men denkt dat dit een zeer pijnlijke dood veroorzaakt.

Dit is echter niet het einde van de doodstraf in de Verenigde Staten, ondanks het feit dat slechts 55 procent van de bevolking voorstander is van de doodstraf, een historisch laag percentage. De volgende presidentiële regering zal de executies kunnen hervatten.

Biden is overigens niet altijd een tegenstander van de doodstraf geweest. In 1994 hielp hij bij het opstellen van een wetgeving waardoor 60 veroordelingen werden toegevoegd aan de lijst van veroordelingen waarvoor de doodstraf kan worden gevraagd. Hij heeft sindsdien spijt betuigd, maar het blijft een heikele kwestie voor de nieuwe president van de VS. Intussen wachten nog 46 veroordeelden in Amerikaanse federale gevangenissen op de doodstraf.

(evb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20