Geen deal in zicht op laatste dag klimaattop COP27

Met nog maar één volledige dag van officiële gesprekken te gaan op de klimaattop COP27, zijn er geen duidelijke afspraken over de belangrijkste kwesties. Zoals bijvoorbeeld de manier waarop de uitstoot van broeikasgassen moet dalen, of we al dan niet moeten vasthouden aan een doel van maximaal anderhalve graad aan opwarming en het compenseren van ontwikkelingslanden voor de schade die zij ondervinden als gevolg van klimaatverandering.

Waarom is dit belangrijk?

De wereld moet snel koolstofarm worden om de gevaarlijkste gevolgen van de klimaatverandering te vermijden. Wereldleiders weten dit. Maar die kennis moet dringend worden omgezet in concrete toezeggingen en plannen.

In het nieuws: Het klimaatagentschap van de Verenigde Naties heeft vrijdag een ontwerp-onderhandelingstekst gepubliceerd van de deal die de afgevaardigden van de COP27-top in Sharm el-Sheikh de komende dagen hopen overeen te komen.

De details:

  • In de tekst van 20 pagina's staat niks relevant over de meest controversiële kwesties op de top:
    • hoe het nu verder moet om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen in overeenstemming met het beperken van de opwarming van de aarde tot 1,5
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20