Geef hier die miljarden! Dure euro verstoort plannen ECB

Zoals verwacht heeft de Europese Centrale Bank haar corona-noodfonds PEPP met nog eens 500 miljard uitgebreid, tot een totaal van 1.850 miljard euro. Dat moet de ECB toelaten het financieel systeem verder met liquide middelen te overspoelen. Ook de duur van het programma werd met 9 maanden verlengd, tot maart 2022. Daarnaast blijven de gunstige voorwaarden, waaronder banken zich kunnen herfinancieren, langer duren. Want ook de looptijd van het TLTRO-programma werd met nog eens een jaar verlengd, tot juni 2022.

De ECB wil dus duidelijk de economische groei in de eurozone terug aanzwengelen. Nu de rente al jaren rond de nul of lager schommelt en ook de inflatie minimaal blijft, rest haar niet veel andere mogelijkheden dan massaal staatsobligaties op te kopen om zo geld in het systeem te pompen. Zowat 70 procent van alle staatsobligaties die dit jaar in de eurozone werden uitgegeven werden door Frankfurt opgekocht. Ook in 2021 zou de ECB dat tempo aanhouden. 

Maar de spelbreker in de pogingen om de Europese economie te reanimeren zou wel eens de dure euro kunnen worden. Die werd sinds begin januari 8 procent duurder tegenover de Amerikaanse dollar en 7 procent tegenover het Britse pond. 

Zwakke dollar doet effect van ECB-miljardeninjectie teniet

Het effect van de massale injecties van liquiditeiten wordt dus grotendeels tenietgedaan door de zwakke ‘greenback’. Een evolutie waar vooral de VS van profiteert. Want een zwakkere dollar bevoordeelt de Amerikaanse export en benadeelt de import vanuit de VS.

Voor de Amerikanen wordt het interessanter om in China of in eigen land aan te kopen, eerder dan dure zaken uit Europa te importeren. Zowel Janet Yellen, die minister van Financiën onder president Biden zal worden, als Jay Powell, haar opvolger aan het hoofd van de Federal Reserve, willen de komende jaren een extra-soepel monetair en budgettair beleid aanhouden. Dat zal de dollar verder doen verzwakken. De ING Bank ziet de euro in 2021 zelfs verder in waarde toenemen tot 1,25 à 1,30 dollar.

Ook in het VK doet zich een gelijkaardig fenomeen voor. De onzekerheid over wat er post-brexit staat te gebeuren, dreigt de komende jaren zwaar op het pond te blijven wegen. 

Voorzitter Christine Lagarde wil absoluut vermijden dat de euro de spelbederver van het ECB-miljardenfeest wordt. Donderdag zei ze de wisselkoersen van zeer nabij te zullen opvolgen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20