Gedetineerden krijgen langer verlof door corona

Gedetineerden die sinds 13 maart in penitentiair verlof zijn, hebben een verlenging daarvan gekregen tot het einde van de coronamaatregelen. Zo willen gevangenissen de kans op besmetting beperken.

De gevangenissen namen ook al andere maatregelen om te voorkomen dat er te veel mensen van buitenaf de gevangenisgebouwen betreden. ‘De gedetineerden zitten sowieso al in een soort van quarantaine en zijn dus redelijk beschermd, maar dat zijn bezoekers of cipiers niet’, zegt woordvoerder Kathleen Van De Vijver. Daarom is bezoek afgeschaft sinds 13 maart en dragen cipiers mondmaskers. Gevangenen krijgen 20 euro extra belkrediet als compensatie voor het afgeschafte bezoek.

Wie al minstens één dag op penitentiair verlof was sinds het begin van de maatregelen, blijft buiten tot alles wordt opgeheven. Van De Vijver benadrukt dat mensen die verlof krijgen een positieve evaluatie hebben gekregen en dus sowieso aan het einde van hun straf zitten. Ze ziet daar dus geen problemen. Voor alle anderen wordt het verlof opgeschort.

Minder nieuwe straffen

Gedetineerden die toch besmet zijn met Covid-19, en dat zijn er op dit moment drie, worden overgebracht naar het ziekenhuis. Wie mogelijk besmet is, gaat in medische isolatie in de gevangenis zelf.

Een opvallende evolutie is dat er minder nieuwe gedetineerden de gevangenis binnenkomen op dit moment. ‘Dat heeft twee redenen’, zegt Van De Vijver. ‘Enerzijds is de mogelijkheid tot elektronisch toezicht uitgebreid, anderzijds worden er minder mensen naar de gevangenis gestuurd nu. Vermoedelijk omdat de criminaliteit gedaald is, nu iedereen binnen moet blijven.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20