Gedeeltelijk uitstel van hypotheekaflossing in de maak voor gezinnen in geldnood

De grootbanken zijn een akkoord aan het uitwerken om de maandelijkse afbetaling van het woonkrediet te versoepelen voor gezinnen die hun energiefactuur niet meer kunnen betalen. Er wordt gedacht om de kapitaalaflossing uit te stellen, wat betekent dat de kredietnemer dan maandelijks alleen de interesten moet betalen, meldt De Standaard.

Premier Alexander De Croo (Open Vld) kondigde vorige week na het Overlegcomité aan dat de federale regering onderhandelt met de financiële sector om de zwaarst getroffen huishoudens een duwtje in de rug te geven, waarbij gedacht werd aan uitstel van hypotheekaflossingen, zoals tijdens de coronacrisis.

Maar volgens de banken gaat de parallel met coronacrisis maar gedeeltelijk op, zo ving De Standaard op, omdat de energie- en koopkrachtcrisis langer – meerdere jaren – kan duren. De Croo zelf spreekt van “vijf tot tien moeilijke winters”.

Waar de grootbanken aan denken:

  • Wie in betalingsnood komt, zal tijdelijk geen kapitaalaflossing moeten doen. Alleen de rente op het woonkrediet moet betaald worden.
  • Dat gedeeltelijke uitstel zal de kredietnemer moeten aanvragen. Het wordt niet automatisch toegekend.
  • De banken hebben een eenvoudig middel om de betaalpauze te overbruggen: de looptijd van het woonkrediet wordt gewoon verlengd. Er is dus geen sprake van een kwijtschelding.
  • Gezien de onzekerheid over de duur van de crisis, zullen de banken tussentijdse evaluaties maken en de regels voor het betalingsuitstel mogelijk aanpassen.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20