Ook Gazprom keert dividenden uit: Kremlin ontvangt weldra 10 miljard dollar

Het Kremlin zal zo’n 10 miljard dollar aan dividenden krijgen van de Russische staatsenergiereus Gazprom, nadat het bedrijf recordwinsten boekte tijdens de eerste helft van het jaar. Dat kan wel eens een grote klap zijn voor het Westen, dat de Russische economie sinds het begin van de oorlog in Oekraïne probeert te beschadigen.

De Russische overheid bezit een aandeel van 50,2 procent in Gazprom, waardoor het zowat de helft van de dividenden zal ontvangen. Gazprom zal in totaal zo’n 20 miljard dollar uitbetalen aan de aandeelhouders, omgerekend zo’n 1,2 biljoen roebels. De belanghebbenden zullen op 30 september samenkomen om de betaling goed te keuren.

Het nieuws werd bekendgemaakt nadat Gazprom dinsdag de winstcijfers voor de eerste helft van het jaar publiceerde. Het bedrijf boert goed: van januari tot juni boekte het een monsterwinst van 2,5 biljoen roebels, of bijna 42 miljard dollar. 

Dat is een stijging van meer dan 150 procent tegenover dezelfde periode in 2021, toen Gazprom net geen biljoen roebels winst kon optekenen. Nadat de cijfers werden bekendgemaakt, schoten de aandelen van de gasreus de hoogte in met zo’n 25 procent. Ze staan echter nog altijd een stuk lager dan voor de oorlog in Oekraïne. Na het begin daarvan kelderde de waarde van aandelen van Gazprom immers. De koers zakte voor de oorlog begon en tijdens de eerste dagen van de invasie op enkele weken tijd met zo’n 40 procent.

Sancties

Als de dividenden worden uitgekeerd, zou dat de pogingen van het Westen om de Russische economie te raken, deels kunnen saboteren. Die sancties waren bedoeld om de middelen van het Kremlin om de oorlog te voeren, te beperken. Het Westen, en voornamelijk Europa, ondervinden nu zelf veel economische schade als gevolg van de sancties, waardoor de vrees ontstaat dat, indien de Russische economie niet zwaar genoeg wordt geraakt, de steun van Europese mogendheden aan Oekraïne zou kunnen afnemen.

Europa staat immers een bijzonder zware winter te wachten. Door de ongekend hoge gas- en energieprijzen, zien Europese landen zich genoodzaakt om maatregelen te nemen om het energieverbruik terug te dringen. Rusland was voor de oorlog immers verantwoordelijk voor bijna de helft van al het gas dat Europa importeerde. Het land exporteerde ook enorm veel olie naar het continent, dat vanaf december een embargo op het Russische zwarte goud wil invoeren.

Alternatieve bronnen

Hoewel Europa klaarstaat om Russische olie op te geven, is het moeilijker om af te kicken van aardgas. Rusland maakt dan ook al te gretig gebruik van dat feit, door in juli zwaar te beperken hoeveel gas er door de belangrijke gaspijpleiding Nord Stream 1 naar het continent stroomt. Rusland beweert dat technische problemen aan de oorzaak van het probleem liggen, maar Europa beweert dat Poetin gas gebruikt als wapen, om het continent onder druk te zetten.

Om die reden is het continent op zoek naar andere leveranciers van de belangrijke fossiele brandstof. Onder andere de Verenigde Staten (VS), Algerije, Canada en Qatar zouden de druk op de Europese energiemarkt kunnen verlichten. Intussen bouwt Europa drijvende gasterminals om gas van die landen te ontvangen. Maar dat kan er volgens sommige experts voor zorgen dat Europa op lange termijn afhankelijk zal blijven van fossiele brandstoffen, een domper voor de klimaatambities van het continent.

(ns) 

Meer