Gazelle-eigenaar Pon wordt grootste fietsenmaker ter wereld na overname Cannondale

Het Nederlandse Pon.Bike, eigenaar van fietsenmerken als Gazelle en Cervélo, neemt het Amerikaanse Dorel Sports over, de maker van onder meer de Cannondale- en de Schwinn-bikes. Met de overname zal de fietsendivisie van mobiliteitsconcern Pon de grootste fietsenfabrikant ter wereld worden, zegt het concern.

Het gezamenlijke fietsenbedrijf zal goed zijn voor een jaarlijkse omzet van 2,5 miljard euro. Met dat bedrag stoten ze het van huis uit Taiwanese Giant van de troon. Dat bedrijf verkoopt jaarlijks voor 2,1 miljard euro aan fietsen.

Pon betaalt 810 miljoen dollar (700 miljoen euro) voor Dorel Sports. Het management van Dorel Industries, het moederbedrijf van Dorel Sports, staat achter de deal. Die is wel nog afhankelijk van de gebruikelijke goedkeuringen van toezichthouders. De verwachting is dat de overname voor het einde van het eerste kwartaal van 2022 kan worden afgerond.

Pon werkt al tien jaar aan zijn fietsenimperium. In 2012 nam het familiebedrijf het Nederlandse Gazelle over. Later volgde de aanschaf van Kalkhoff en Focus in Duitsland, Cervélo en Santa Cruz in de VS, en het Nederlandse Urban Arrow en BBB Cycling.

Maxi-Cosi

Pon.Bike is zelf goed voor 1,5 miljard euro omzet per jaar. Daar komt nu dus circa 1 miljard euro bij van Dorel, dat behalve Cannondale en Schwinn ook nog merken als GT, Mongoose, Caloi en IronHorse omvat.

Dorel Industries is ook het moederbedrijf van bekende merken van baby- en kinderproducten als Maxi-Cosi, Quinny en Bébé Confort.

Lees ook: Belgische e-bike Cowboy lonkt naar Amerikaanse fietsers

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20