Exclusieve club van centimiljardairs is lid rijker geworden

De beperkte club van centimiljardairs is het afgelopen weekend een lid rijker geworden. Gautam Adani, de Indiase oprichter van het conglomeraat Adani Group, mag aansluiten bij negen andere superrijken die over een verzameld vermogen van meer dan 100 miljard dollar beschikken.

Jeff Bezos, Elon Musk en Warren Buffett mogen een nieuw lid verwelkomen in de club van rijksten der aarde. Volgens de Bloomberg Billionaires Index zag de Indiase ondernemer Gautam Adani zijn vermogen het afgelopen weekend tot boven de 100 miljard dollar uitstijgen. Daarmee is de wereld een tiende centimiljardair rijk. Adani is een van de enige niet-Amerikanen in de club, samen met Bernard Arnault, de Franse topman van het luxeconglomeraat LVMH.

De 59-jarige Indiër is de oprichter van het conglomeraat Adani Group, dat via verschillende holdings vooral actief is in de energiesector, de voedingsindustrie en logistiek. Hoewel het bedrijf een enorme exporteur van steenkool is, zet de Adani Group ook hevig in op hernieuwbare energie.

Gautam Adani mag zich daarmee ook tot rijkste Indiër kronen. Adani steekt zo zijn landgenoot Mukesh Ambami, de eigenaar van Reliance Industries, eveneens een conglomeraat dat actief is in de chemie-, telecommunicatie- en energiesector, de loef af. Ambami sluipt net achter Adani aan met een vermogen van 99 miljard dollar.

Gigantische stijging

De pandemie heeft het vermogen van de allerrijksten wereldwijd verder de hoogte in geduwd. Sinds 2020 is de rijkste 1 procent Amerikanen zelfs 12.000 miljard dollar rijker geworden. Maar Gautam Adani zag zijn vermogen de afgelopen jaren pijlsnel de hoogte in rijzen. De afgelopen twee jaren is Adani’s persoonlijke vermogen met meer dan 90 miljard dollar toegenomen.

Sinds het begin van 2022 lijkt er een rally plaats te vinden rond Adani-aandelen. Zo merkt Business Insider India op dat de aandelen van Adani Power en Adani Wilmar, respectievelijk de energie- en voedingholdings van de groep, meer dan verdubbeld zijn in waarde sinds het begin van het jaar. Sinds 2020 zijn de Adani-aandelen zelfs met meer dan 1.000 procent in waarde gestegen.

Volgens CNN is die uitzonderlijke boost een teken dat beleggers veel vertrouwen hebben in de activiteiten van Adani’s holdings. Die zijn namelijk vooral actief in kerngebieden van het economisch relanceplan van de Indiase premier Narendra Modi, zoals (hernieuwbare) energie en infrastructuur.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20