Gasthuisberg krijgt eerste Belgische centrum voor protontherapie

Op de Health Sciences Campus Gasthuisberg van de Universiteit Leuven is gestart met de bouw van Particle, het eerste Belgische centrum voor protontherapie.

Door de nieuwe apparatuur zal het ziekenhuis in de toekomst de mogelijkheid hebben om kankers gerichter en intensiever te behandelen. Gehoopt wordt dat het Leuvense centrum over twee jaar in gebruik genomen zal kunnen worden. Particle is een samenwerking van de universiteiten van Leuven, Louvain-la-Neuve, Luik, Gent en Antwerpen. De apparatuur zal worden geleverd door het bedrijf Ion Beam Applications (IBA) uit Louvain-la-Neuve. Het centrum zou jaarlijks tussen honderdvijftig en tweehonderd patiënten moeten behandelen.

Bunkers

Op dit ogenblik moet voor een protontherapie een verplaatsing worden gemaakt naar Heidelberg in Duitsland of Zurich in Zwitserland. Nochtans is IBA wereldwijd marktleider in protontherapiesystemen. Het Waalse bedrijf heeft in totaal al 111 behandelingskamers opgeleverd. Daarmee heeft de onderneming een marktaandeel van 53 procent. De rest is ongeveer evenredig verdeeld over het Japanse concern Hitachi en het Amerikaanse bedrijf Varian. De realisatie van het Leuvense protontherapiecentrum vergt een investering van 45 miljoen euro. De Vlaamse overheid komt in die kosten voor een bedrag van 5 miljoen euro tussen. De kosten van een protontherapiecentrum lopen op omdat de therapie radioactieve straling veroorzaakt en dan ook bunkers met dikke betonnen muren moeten worden gebouwd. De bunkers worden bovendien nagenoeg volledig in de grond ingegraven. Dankzij protontherapie kunnen kwaadaardige tumoren heel gericht worden bestraald, waardoor er minder gezond weefsel door radioactiviteit kan worden aangetast. Dat kan vooral belangrijke baten opleveren voor bijzondere patiëntengroepen, zoals kinderen of personen met tumoren die zich dicht bij cruciale organen – zoals de hersenen – blijken te bevinden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20