Gas- en elektriciteitsprijzen koelen wat af

De Europese gas- en elektriciteitsprijzen zijn donderdag duidelijk gedaald op de groothandelsmarkten, na signalen van Rusland dat het de gasleveringen zou opdrijven.

Woensdag ging de de Nederlandse TTF-Future, een referentieprijs voor aardgas in onze contreien, nog alle kanten uit. De prijs schoot omhoog naar tot 161,50 euro per megawattuur (MWh), om daarna fors terug te vallen. 

Ook donderdag koelt de gasprijs verder af. De prijs per MWh is opnieuw onder de 100 euro gedoken, en verliest momenteel zo’n 10 procent tot 97 euro. Dat is wel nog steeds een veelvoud in vergelijking met enkele maanden geleden.

Ook de prijs voor levering van elektriciteit in België zakt, met 10 procent naar 230 euro/MWh. Ook dat is nog steeds extreem hoog.

Poetin

Er is een iets beter sentiment bij handelaars na verklaringen van de Russische president Vladimir Poetin. Die beloofde woensdag een recordhoeveelheid gas uit te voeren richting Europa.

De energieprijzen gaan al weken steil omhoog. Er is vrees voor krapte op de markt. In combinatie met hoge grondstofprijzen zorgt dit voor een extreem volatiele markt, met volgens traders “absurde” prijzen tot gevolg.

Lees ook: Stijgende energieprijzen: hoe groot is de impact op je energiefactuur?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20