Galicië: Tot 60.000 euro boete voor wie zich niet laat vaccineren

Het parlement van de Spaanse deelstaat Galicië heeft een wet goedgekeurd die de overheid toelaat vaccinatie te verplichten wanneer de sanitaire toestand dat vereist. Het gaat niet om een onmiddellijke verplichting tot vaccineren. Wel maakt de wet het mogelijk om bepaalde mechanismes, zoals het afkondigen van volledige lockdowns en verplichte vaccinaties, te activeren wanneer de epidemiologische omstandigheden dat vereisen.

Wie in zulke omstandigheden blijft weigeren om zich te laten inenten, zou een boete van 1.000 tot 3.000 euro krijgen. In een tweede tijd kan die oplopen tot 60.000 euro. Dat wanneer de persoon in kwestie de gezondheid van anderen in gevaar brengt.

De controversiële wet kwam er op voorstel van de Partido Popular (PP), die in het lokale parlement de meerderheid heeft. Volgens de partij is de wet nodig. De pandemie heeft volgens de PP aangetoond dat Galicië niet voorbereid was op een lange crisis zoals die van Covid-19. Ook de maatregelen die bij het afkondigen van de noodtoestand kunnen worden genomen, blijven volgens de PP onvoldoende. 

Alle oppositiepartijen stemden tegen. Terwijl de debatten in het parlement plaatsvonden verzamelden zich in de hoofdstad Santiago de Compostela groepen antivaxxers. Ze protesteerden tegen wat ze de ‘Wet Auschwitz’ noemen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20