Gaat de dollar de euro een nieuwe slag toedienen deze week?

De dollar heeft de wind in de zeilen. De Amerikaanse munteenheid flirt momenteel met het hoogste niveau in twintig jaar tijd. Deze week komen de bestuursleden van de Federal Reserve samen. Het is zo goed als zeker dat Fed-voorzitter Jerome Powell een renteverhoging zal aankondigen, wat de dollar een extra zetje kan geven.

De dollarindex is in april met 5 procent gestegen. Dat is de grootste stijging sinds 2015. 1 euro is op dit moment 1,05 dollar waard. Begin dit jaar was dat nog 1,14 dollar. Dat de euro het nu zo moeilijk heeft, komt niet volledig als een verrassing. Door de oorlogssituatie in Oekraïne geven de beleggers nu eenmaal de voorkeur aan veilige havens, zoals de dollar.

Wat gaat de Fed doen?

Beleggers hebben ook aandacht voor het geldbeleid van de Federal Reserve. De bestuursleden van de Amerikaanse centrale bank komen deze week samen om het verdere verloop van dat beleid te bespreken. Het staat zo goed als vast dat Powell voor de tweede keer op rij de rente zal verhogen. Vraag blijft wel: kiest hij voor een verhoging van 25 of 50 basispunten?

De voorzitter sloot enkele weken geleden niet uit dat de rente nu (en de komende maanden) verhoogd kan worden met 50 basispunten. Economen hadden eerder al gezegd dat ze een verhoging van 50 basispunten verwachten in mei en juni. Sommige economen, waaronder Aneta Markowska, hoofdeconoom bij het beurshuis Jefferies, sluiten zelfs niet uit dat de rente aan datzelfde tempo zal verhoogd worden in juli en september.

Het meest recente Amerikaanse groeicijfer dwingt de Fed nu wel om goed na te denken over een renteverhoging met 50 basispunten. De Amerikaanse economie is namelijk in het eerste kwartaal gekrompen met 1,4 procent. Een te snelle verstrakking van het beleid kan de Amerikaanse economie verder in de problemen brengen. Bij een hogere rente wordt het voor gezinnen en bedrijven minder aantrekkelijk om te lenen, wat op zijn beurt de economische groei afremt want er gebeuren minder investeringen.

Afwachtende houding ECB

Hoe dan ook maakt het feit dat de Federal Reserve al begonnen is met het beleid te verstrakken de dollar aantrekkelijker dan de euro. De Europese Centrale Bank (ECB) wil eerst het opkoopprogramma in het derde kwartaal stopzetten alvorens de rente te verhogen. Een eerste renteverhoging zou dan ook pas voor in het vierde kwartaal zijn. Sommige beleidsmakers hebben wel al aangegeven dat een verhoging in juli al mogelijk is.

Het recente inflatiecijfer van de eurozone voert de druk op de ECB wel op om sneller dan gepland in te grijpen. De inflatie in de eurozone kwam in april uit op 7,5 procent, een recordniveau en de zesde opeenvolgende stijging.

Thomas Flury, strateeg, en Brian Rose, econoom bij UBS Global Wealth Management verwachten hoe dan ook dat de dollar nog even hoge toppen zal scheren. “”Wij gaan ervan uit dat de dollar sterk zal blijven ten opzichte van de euro, aangezien een havikachtig FOMC-standpunt [Federal Open Market Committee] en geopolitieke zorgen de dollar zullen ondersteunen”, laten ze in een nota weten, waarover het persagentschap Reuters bericht.

Zij hebben hun prognoses voor de euro/dollar verlaagd van 1,11 naar 1,05 dollar voor juni, 1,06 dollar voor september, 1,08 dollar voor december en 1,10 dollar voor maart 2023.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20