Frère-holding GBL investeert in fietsmerk Canyon

Groep Brussel Lambert (GBL), de holding van de zakenfamilie Frère, koopt een meerderheidsbelang in Canyon, de Duitse producent van topfietsen.

Canyon is het fietsmerk waarmee onder meer het Movistar-profteam en wielerfenomeen Mathieu van der Poel rijden. Het bedrijf is niet alleen bekend om zijn hoogwaardige fietsen, maar ook om zijn rechtstreekse verkoop via het internet aan de eindgebruikers.

In de afgelopen zeven jaar is de omzet van Canyon volgens de nieuwe hoofdaandeelhouder GBL gemiddeld met 25 procent per jaar gestegen. Alleen al in de afgelopen drie jaar is deze bijna verdubbeld tot meer dan 400 miljoen euro vandaag.

Stichter Roman Arnold blijft aan boord van de fietsenmaker en zal samen met GBL de toekomststrategie uitstippelen. Hoeveel hij krijgt bij de gedeeltelijke verkoop van zijn bedrijf, maakt GBL niet bekend.

‘Canyon bevindt zich op het kruispunt van verschillende structurele tendensen die overeenkomen met de strategische prioriteiten van GBL, waaronder gezondheid en welzijn, duurzame mobiliteit en onlinedistributie’, zegt de holding die groot werd onder wijlen Albert Frère, en nu geleid wordt door zijn schoonzoon Ian Gallienne.

Canyon zal volgens de beursgenoteerde groep in de komende jaren vele
groeihefbomen hebben, ‘waaronder een verdere groei in Europa en de VS, maar ook in de snelgroeiende e-bike markt.’

Apple-designer

Ook designer Tony Fadell investeert mee. Hij leidde het team dat de eerste iPod en iPhone heeft gecreëerd. Hij was ook oprichter van Nest Labs in 2010, dat hij uiteindelijk aan Google verkocht.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20