Fraude plaagt het Spaanse wijnlandschap

Er circuleerden al maanden geruchten over mogelijke fraude, maar uiteindelijk barstte pas medio april toch de (juridische) bom. Het Spaanse Nationale Hof in Madrid stelde toen immers een Officier van Justitie aan, die zijn team meteen een intensief onderzoek liet starten bij vier belangrijke wijnproducenten uit de appellatie Valdepeñas, in casu J. Carcía Garrión, Félix Solís, Bodegas Navarro López en Bodegas Fernando Castro.  De beschuldiging is niet min: deze bodega’s zouden wijn op grote schaal vervalst hebben.

Concreet zouden deze bodega’s jarenlang significante volumes fake Crianza, Reserva en Gran Reserva gecommercialiseerd hebben. Fake in de zin van: zonder dat de bij deze statussen wettelijk voorgeschreven rijpingsperiodes op eiken vat én fles werden gerespecteerd. Kortere vattijden leveren immers vluggere verkoop en winst op.

Honderdduizenden liters fake

Actueel worden, zowel door economische als fiscale inspecteurs, de marketingstatistieken en boekhouding van alle oogsten tussen 2010 en 2019 gecontroleerd en onder andere vergeleken met de productievolumes en verkoopprijzen die officieel werden geregistreerd bij de wijnautoriteiten van de Valdepeñas AOP. Volgens de rechter van het Nationale Gerechtshof José Luis Calama, in een interview met ‘Diario de Sevilla’, is er dus waarschijnlijk sprake van frauduleuze productie, misleidende advertenties en vervalsing van officiële documenten.

Uit het eerste rapport lekten inderdaad al verontrustende cijfers.

Zo verkochten Félix Solís SL en Félix Solís Avantis SA in 2018 samen 1.634.655 liter gerijpte wijn onder Valdepeñas-appellatielabel, terwijl zij officieel bij de regulerende instanties slechts 1.161.910 liter hadden aangegeven. Een flink verschil van 472.745 liter dat niet verklaard kan worden.

Of nog een frappant voorbeeld: García Carrión. In 2018 verifieerde de Grupo de Bodegas Vinartis SA en J. García Carrión SA de verkoop van drie miljoen liter  ‘Gran Reserva Valdepeñas’ aan slechts één grote klant. Een volume dat op zich echter al stukken hoger ligt dan de totale verkoopcijfers die de groep declareerde aan de administratieve inspectie (daar was sprake van slechts 2.589.220 liter) of aan de interprofessionele raad van Valdepeñas (daar werd slechts 2.120.119 liter aangegeven).

Opnieuw: een verschil van 410.780 liter zoals aangegeven aan de inspectie, en een volumekloof van maar liefst 879.881 liter met wat de regulerende raad van de appellatie te horen/lezen kreeg. 

Zondigen tegen de consument

Deze cijfers moeten uiteraard nog grondig onderzocht en geverifieerd worden, maar het ziet er toch niet rooskleurig uit voor de vier betrokken bodega’s/groepen. 

Wordt dit gesjoemel immers bevestigd, dan hebben zij naast alle fiscale en economische sancties en boetes, bovendien ook een misdaad begaan met misleidende reclame tegen de markt en consumenten, namelijk specifiek gezondigd tegen artikel 282 van het Spaanse Wetboek van Strafrecht. Dat wetsartikel straft fabrikanten en handelaars die in hun aanbiedingen of reclame voor producten/diensten valse beweringen doen, of onzekere producten afleveren die potentieel schade kunnen toebrengen aan consumenten.  

Het wordt blijkbaar hoe dan ook een hete zomer in Valdepeñas, waarbij er ongetwijfeld een aantal koppen gaan rollen in de betrokken bodega’s. 

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20