Fransen plannen tweede serie over Versailles in… België

De tweede reeks van de Franse televisie-productie ‘Versailles’ over koning Louis Quatorze wordt mogelijk in België opgenomen. Dat heeft de topman van Zodiak France, het productiehuis dat ‘Versailles’ in portefeuille heeft, gezegd.

Reden voor de dreigende verhuis naar België is volgens het productiehuis de weigering van de Franse overheid om een degelijke subsidiëring voor de realisatie toe te kennen. In België zou Zodiak France naar eigen zeggen dubbel zoveel subsidiëring kunnen ontvangen dan in eigen land. Reden voor de Franse spaarzaamheid is het feit dat de televisiereeks in de Engelse taal wordt opgenomen.

Als Engelstalige productie heeft ‘Versailles’ veel meer kansen op wereldwijd succes dan als een Franse televisiefeuilleton. Hoewel de eerste aflevering nog moet worden uitgezonden, wordt nu al over een groot succes gesproken. De reeks is wereldwijd al door vijftien televisie-stations gekocht.

In Frankrijk maakt ‘Versailles’, met de Engelse acteur George Blagden in de hoofdrol, in de maand november zijn debuut op Canal Plus. Voor het lokale publiek zal er voor een Franse dubbing worden gezorgd. Een tweede reeks is gepland, maar de producers hebben al aangekondigd voor die opnames mogelijk naar het buitenland te zullen uitwijken. Daarbij zou vooral naar België worden gekeken.

Werkgelegenheid

Gaspard de Chavagnac, voorzitter van Zodiak France, zegt voor de realisatie van de eerste reeks van de Franse overheid 3,5 miljoen euro ondersteuning te hebben gekregen. De opnames hebben ongeveer 30 miljoen euro gekost en gebeurden grotendeels in de omgeving van Parijs, waarbij ook een aantal scènes werden gedraaid in het Château de Versailles.

Indien de reeks echter in België was opgenomen, zou het team volgens de Chavagnac echter 7 miljoen euro steun hebben ontvangen. Indien de Franse president François Hollande niet bereid blijkt om de wet bij te sturen en betere televisie-subsidies te garanderen, zal de tweede reeks volgens de Chavagnac dan ook in België worden opgenomen.

De Chavagnac wijst er daarbij op dat de opnames van de eerste reeks van ‘Versailles’ werk hebben bezorgd aan zeshonderd mensen en bovendien 5,5 miljoen euro belastinginkomsten hebben gegenereerd. President Hollande besliste eerder de subsidies voor bioscoop-producties te herzien, nadat ook regisseur Luc Besson gedreigd had voor de opnames van zijn nieuwe film ‘Valerian’ naar het buitenland te trekken. Ook ‘Valerian’ is een Engelstalige productie en zou dus niet in aanmerking zijn gekomen voor subsidies van de Franse overheid. Besson dreigde daarop met de film, die ongeveer 180 miljoen pond zou kosten, naar Hongarije te verhuizen. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20