Fransen kunnen nu lunchen achter hun bureau zonder de wet te breken

Franse bazen mogen hun personeel volgens de wet niet laten lunchen in ruimtes waar er gewerkt wordt. Maar daar komt nu verandering in. Om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, heeft Frankrijk zondag het verbod opgeschort. 

In Frankrijk is het officieel uit den boze om tijdens de lunchpauze, of ‘la pause déjeuner’, te eten aan het bureau. Tot nu riskeerde een bedrijf dat deze maatregel in de Franse arbeidswetgeving aan zijn laars lapte dan ook een boete als inspecteurs werknemers betrapten op het nuttigen van een maaltijd op de werkplek. De werknemer riskeerde op zijn beurt disciplinaire maatregelen.

Maar vanaf vandaag mogen bedrijven met meer dan 50 werknemers hun werknemers de toestemming geven om aan hun bureau te lunchen, indien de cafetaria te klein is om veilig afstand te kunnen houden.  

In bedrijven met minder dan 50 werknemers, waar het al toegestaan was om op de werkplek te eten, kunnen de werkgevers nu ook besluiten om ‘een of meerdere’ nieuwe eetgelegenheden te voorzien, indien de gebruikelijke eetplaats ‘het niet mogelijk maakt de naleving van de regels inzake de fysieke afstand te waarborgen’. 

‘Catastrofe’

Toch is niet iedereen even tevreden met de nieuwe maatregel. ‘Het is een catastrofe om aan je bureau te eten’, liet een boze Française aan de New York Times. ‘Je hebt een pauze nodig om je geest te verversen. Het is goed om te bewegen. Als je terugkomt, zie je dingen anders.’

Bars en restaurants in Frankrijk zijn sinds oktober gesloten om de verspreiding van het coronavirus in te perken. Fransen kunnen er momenteel alleen terecht voor afhaalmaaltijden.

Maar eind januari deed restauranthouder Christophe Wilson in Nice als eerste zijn restaurant open in weerwil van de Covid-19-maatregelen. Ook andere restauranthouders willen niet langer wachten om klanten te ontvangen en openen clandestien hun deuren. 

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20