Fransen hebben het recht om minder te werken, zolang ze zelf de gevolgen van die keuze dragen

Verschillende Franse steden stonden donderdagavond in brand, nadat duizenden mensen de straat opkwamen om te protesteren tegen de via volmacht doorgevoerde verlenging van de pensioenleeftijd door de regering Macron.

Waarom is dit belangrijk?

De Fransen hebben het volste recht om te weigeren langer te werken, maar ze moeten dan wel de gevolgen van die keuze aanvaarden. De OESO roept Frankrijk alvast op om de hervorming voluit door te voeren, terwijl 71 procent van de Fransen wil dat de regering aftreedt.

Waar gaat het over? Het Franse pensioenstelsel staat de meeste werknemers tot vandaag toe om op 62-jarige leeftijd met pensioen te gaan.

  • Niet iedereen doet dat. Om in aanmerking te komen voor een volledig pensioen moeten werknemers ten minste 42 jaar aan het systeem bijdragen.

Van 4 werknemers per gepensioneerde naar 1,3

Wat is het probleem? Volgens de Franse econoom Jean-Marc Daniel betaalden er in 1950 vier werknemers voor één gepensioneerde. Door de vergrijzing van de Franse

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer