Franse wijnoogst desastreus dit jaar, maar ook Spanje voorspelt 15 procent daling

Verwoestende vorst en problemen met meeldauwschimmel zorgen ervoor dat Frankrijk wordt geconfronteerd met een historisch slechte wijnoogst dit jaar. Maar ook andere Europese landen (niet in de laatste plaats Duitsland en de wijnboeren in de Ahr-vallei) voelen de gevolgen van het slechte weer. En nu de oogst in het zuiden van het land al aan de gang is, blijkt dat ook Spanje een erg slecht jaar heeft.

In Frankrijk zou de wijnoogst in 2021 de kleinste wijnoogst in minstens 50 jaar kunnen zijn. De productie zal variëren tussen druivensoorten en regio’s, maar zal waarschijnlijk met tussen de 24 procent en 30 procent dalen ten opzichte van vorig jaar volgens Agreste, de statistiekafdeling van het Franse ministerie van Landbouw.

Dat zou in totaal tussen de 32,6 en 35,6 miljoen hectoliter betekenen, wat 2021 de kleinste Franse wijnoogst maakt sinds minstens 1970. Het grootste deel van de schade werd eerder dit jaar in veel Franse wijnregio’s veroorzaakt door strenge voorjaarsvorst.

Even erg als in 1977

De Franse wijnoogst in 2021 wordt vergeleken met die van het desastreuze jaar 1977, toen ook vorst voor een drama zorgde. Vorst was dit jaar met name een probleem voor druivenrassen die relatief vroeg aan hun groeicyclus beginnen. Chardonnay en Merlot behoren tot de zwaarst getroffen rassen. De later ontluikende Pinot Noir is voor een groot stuk gespaard gebleven in Bourgondië.

Sommige regio’s werden harder getroffen dan andere door de vorst. In Champagne vernietigde de vorst ongeveer 30 procent van de eerste knoppen, voornamelijk bij Chardonnay. Maar hoewel de champagneoogst kan krimpen ten opzichte van 2020, kunnen producenten hier reserves gebruiken om productietekorten te compenseren.

Verder naar het oosten ontsnapte de Elzas relatief licht. Toch had de Elzas te maken met een oogst die kleiner was dan het vijfjarig gemiddelde als gevolg van schimmelziekten in de wijngaard, veroorzaakt door warme en vochtige omstandigheden. Meeldauw veroorzaakt ook aanzienlijke problemen in de Champagne en delen van Bordeaux.

De impact van extreem weer kan echter variëren, zelfs per wijngaardlocatie in een bepaalde regio. In Bordeaux hadden twee vorstgolven in april en begin mei een zeer wisselend effect op de wijngaarden in de regio.

Ook Spanje fiks slechter

Maar ook Spanje ontsnappen ontsnapt niet aan een rotjaar. De Vereniging van Jonge Landbouwers van Spanje en de Nationale Coördinator van Landbouw- en Veeteeltorganisaties hebben voorlopige oogstprognoses voor de wijnbouw gepubliceerd, waaruit blijkt dat de productie in 2020 met ongeveer 15 procent zal dalen.

Het grootste deel van de verliezen zal worden gevoeld in de wijnregio’s met grote volumes zoals Castilla-La Mancha (een geschatte daling van 15 procent in volume ten opzichte van 2020) en het meer westelijke Extremadura (een geschatte daling van 20 procent).

De daling is voornamelijk te wijten aan de impact van de Filomena-storm in januari, waarbij Madrid het hoogste sneeuwniveau in 50 jaar optekende en die schade aan de wijnstokknoppen veroorzaakte, waardoor de daaropvolgende groei werd aangetast. Verder slecht weer, waaronder voorjaarsvorst en later hagel in bijvoorbeeld Ribera del Duero, had ook een negatieve invloed.

Lees ook:

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20