Franse staatstelevisie photoshopt anti-Macron foto

De Franse televisiezender France 3 heeft een foto van het Franse persagentschap AFP gephotoshopt alvorens ze aan de kijkers te tonen. De foto werd genomen tijdens de recente protesten van de ‘gele hesjes’ in Parijs.

Op de affiche stond ‘Macron Dégage’ te lezen, wat vrij vertaald kan worden als ‘Macron, scheer je weg’. Maar tijdens de nieuwsuitzending 19/20 was het woord ‘Dégage’ op de foto weggephotoshopt en stond er enkel nog ‘Macron’ te lezen. De Franse zender biedt zijn excuses aan voor de miskleun en zegt dat het voorval te wijten is aan ‘een menselijke fout’ en dat er nooit de wil was om de affiche voor het publiek te verbergen.

“Macron Dégage” wordt op de Franse staatstelevisie gewoon  “Macron” 

Een excuus dat op weinig begrip kan rekenen. Hoe kan ‘een menselijke fout’ een woord uit een affiche op een foto wegphotoshoppen? Een trieste uitleg om iets te verdoezelen dat waarschijnlijk een eenvoudige verklaring heeft. France 3 wordt – net als andere Franse media – door de Franse overheid gesubsidieerd (2,5 miljard euro in 2017 voor de groep France Télévisions, waartoe France 3 behoort) en heeft er alle belang bij de perceptie van het volk inzake de beweging te manipuleren, om de politieke status-quo te behouden.


© AFP/ Fair Use

Het Nationaal Syndicaat van Journalisten (SNJ) heeft het in een persbericht (‘De schandaalaffiche’) over ‘een onverdedigbare fout’ die op geen enkel ogenblik de eindredactie van het nieuwsbulletin kan verontschuldigen. In een verklaring zegt het SNJ dat ‘de gevolgen van deze trucage door alle journalisten betreurd wordt’. “In tijden waarin het wantrouwen tegenover journalisten steeds verder toeneemt, kan zulke ethische fout niet worden getolereerd.”

Denkt men echt hier nog mee weg te komen? 

Het incident heropent het debat over de invloed van de mainstreammedia in het openbare leven. De vraag rijst waarom dit soort zaken gebeurt in een tijdperk waarin – in tegenstelling tot 10 jaar geleden – mensen niet langer makkelijk om de tuin kunnen worden geleid. Denkt men echt hier nog mee weg te komen? En waarom ‘alternatieve media’ door dezelfde mainstream steeds vaker het etiket ‘fake news’ opgeplakt krijgen?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20