Franse rechter velt opmerkelijk vonnis: bedrijf dat beroep aantekende tegen bouw van winkelcentrum moet 8 miljoen euro schadevergoeding betalen

De Rechtbank van Koophandel van Parijs heeft de eigenaar van een deel van het winkelcentrum Cap Malo nabij de stad Rennes, veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding van 8 miljoen euro aan twee vastgoedontwikkelaars.

Via verschillende beroepszaken had de eigenaar geprobeerd de bouw van het project Open Sky tegen te houden. Als gevolg daarvan werd dat project nooit gefinaliseerd.

Het winkelcentrum Open Sky zou in het kader van een in 2012 door de stad Rennes uitgeschreven openbare besteding gebouwd worden op een terrein van 9 hectare. Er zou 27.000 m² winkelruimte komen en er waren 1.400 parkeerplaatsen voorzien, hoofdzakelijk ondergronds. Open Sky zou meer dan 30 winkels en restaurants huisvesten.

“Opeenvolgende onrechtmatige procedures”

Het project kreeg in 2014 commerciële goedkeuring en in juli 2015 werd een bouwvergunning verleend. Er werden  echter verschillende beroepen aangetekend, door o.a. milieuverenigingen. Het project kreeg wel de steun kreeg van de winkeliers van de handelswijk. 

De rechtbank heeft nu geoordeeld dat de eigenaar van een deel van het winkelcentrum van Cap Malo fout handelde. Dat deed hij door “opeenvolgende onrechtmatige procedures” tegen het Open Sky-project in te leiden. Het is de allereerste keer dat een rechter in Frankrijk zulke uitspraak doet.

Tien jaar later hebben de twee vastgoedontwikkelaars – Compagnie de Phalsbourg en Blot Immobilier – hun rechtsstrijd gewonnen. De rechter kende hen 8 miljoen euro schadevergoeding toe. 

Rechtbank sanctioneert voor het eerst beginsel van misbruik en opeenvolging van beroepen

De opeenvolgende onrechtmatige procedures hebben de verwezenlijking van het project meer dan vijf jaar vertraagd. Daardoor moest een dochteronderneming van de Compagnie de Phalsbourg uiteindelijk het project opgeven.

Voor Philippe Journo van de Compagnie de Phalsbour sanctioneren de rechtbanken voor het eerst het beginsel van misbruik en opeenvolging van beroepen. “Dit is een krachtig signaal aan al diegenen die als enig doel hebben de verwezenlijking van projecten voor de modernisering van ons land te verhinderen.”

 De veroordeelde onderneming heeft nog wel de mogelijkheid om in beroep te gaan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20