Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 21 SEP

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Franse havenstad Cannes weert vervuilende cruiseschepen

Logo Business AM
Economie

24/09/2019 | Marc Horckmans | 2 min leestijd

De Franse havenstad Cannes zal in de toekomst de meest vervuilende cruiseschepen verbieden aan te meren. De maatregel moet de luchtkwaliteit in de stad verbeteren. Cruiseschepen die in Cannes willen binnenvaren, mogen maximaal 0,1 procent zwavel in hun brandstof hebben. Het verbod op de vervuilende schepen gaat begin volgend jaar in. De maatregel kadert in de beleid van de Europese Unie om de luchtkwaliteit van de regio te verbeteren.

Een gelijkaardig beleid is al geïmplementeerd in de havens van de Baltische Zee, de Noordzee en het Kanaal. Een uitbreiding naar de Middellandse Zee is niet onmogelijk. Cannes staat in de rangschikking met grootste Franse cruisehavens op een vierde plaats.

Zwaveloxide

“De maatregel is niet gericht tegen de cruiseschepen,” betoogt David Lisnard, burgemeester van Cannes. “Wel wil de stad de luchtvervuiling bestrijden. Cannes zal dan ook niet langer passagiers van vervuilende schepen toelaten.”

De Duitse milieu-specialist Axel Friedrich wijst erop dat cruiseschepen gebruik maken van dieselolie die ongeveer tweeduizend keer meer zwaveloxide bevat dan de normale autodiesel.

De exponentiële groei van de cruisesector wordt door inwoners van toeristische steden vaak op de korrel genomen. Zij klagen immers over zware overlast. Anderzijds worden de cruiseschepen ook steeds meer als een bedreiging voor het leefmilieu bestempeld.

Eerder dit jaar vroegen Italiaanse milieubeschermers al om Venetië op de lijst met bedreigde steden van de Verenigd Naties te plaatsen. Geëist werd dat cruiseschepen uit de kwetsbare lagune van de Italiaanse stad zouden worden verbannen. Dat was volgens de eisers de enige manier om een ecologische ramp te voorkomen.

Milieucharter

De cruiserederijen verwachten dit jaar 30 miljoen passagiers te zullen kunnen ontvangen. Daarvoor zouden bijna driehonderd schepen worden ingezet. Dat blijkt uit cijfers van de Cruise Lines International Association (CLIA), de sectororganisatie van de cruiserederijen. Tien jaar geleden was er nog sprake van 17,8 miljoen cruisepassagiers.

In juli dit jaar ondertekenden de rederij Norwegian Cruise Line Holdings en Cannes al een milieucharter. Daarbij beloofde de rederij zijn schepen milieuvriendelijker te maken. De Noorse rederij vertegenwoordigt 40 procent van de totale cruisetrafieken in de Franse havenstad.


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  30.772.545
 • Aantal
  doden
  956.915
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  100.748
 • Aantal
  doden
  9.944
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
Logo Business AM

Business AM | Stocks