Franse beeldhouwer die ‘geïnspireerd’ is door Kuifje wordt aangeklaagd door de erfgenamen van Hergé

De Franse beeldhouwer Peppone wordt morgen voor de rechtbank van Marseille gesleept voor het gebruik van strippersonage Kuifje in zijn werk. Aanklager is Moulinsart, het bedrijf dat zich bezighoudt met de commerciële exploitatie van het werk van wijlen tekenaar Hergé.

‘Het ergste voor een kunstenaar is om ervan beschuldigd te worden een bedrieger, een na-aper te zijn’, zei Christophe Tixier, alias Peppone in Le Soir.

De artiest van bijna 50, een inwoner van Aix-en-Provence, maakte van de stripheld zo’n 90 bustes uit hars. Namaak, volgens onder meer Fanny Vlamynck, de weduwe van de striptekenaar. De organisatie Moulinsart, geleid door Vlamynck’s tweede echtgenoot Nick Rodwell, sleepte hiervoor de kunstenaar voor de rechtbank. Ook deden Hergé’s erfgenamen hun beklag over de Parijse galerie die deze werken, die ongeveer 30 centimeter hoog zijn op 2,10 meter, heeft tentoongesteld.

Raket naar de maan

De bustes van Peppone stellen een peinzende Kuifje voor, met hand op de kin. Ze zijn geïnspireerd op de albums ‘De 7 kristallen bollen’ en ‘Raket naar de maan’. Volgens de advocaat van de kunstenaar bezit de firma Moulinsart ‘noch de publicatierechten, noch de afgeleide rechten’. Dit in tegenstelling tot de historische uitgever Casterman, die de kunstenaar niet aanklaagt.

‘Als je een artiest bent, breng je je tijd door met geïnspireerd te worden door anderen. Niemand beweert toch dat Picasso Afrikaanse kunst plagieerde?’, verdedigt Peppone zich tegenover AFP. Zijn advocaat, Me Delphine Cô, gaat nog verder. Zij spuit op provocatieve wijze mist over het vaderschap van de avonturier-journalist. ‘Is het echt Hergé die het personage van Kuifje heeft gecreëerd?’

Tintin-Lutin

Zo herinnert de advocaat zich dat de Franse artiest Benjamin Rabier in een album van 1898 de verhalen neer tekende van ‘Tintin-Lutin’. Dit was een personage gekleed in een golfbroek, en eveneens met een blonde kuif. ‘Om aanspraak te kunnen maken op het auteursrecht van een personage, moet het werk origineel zijn, wil het beschermd zijn,’ aldus Me Delphine Cô.

‘Om van een inbreuk tegen de namaakwet te kunnen spreken, zou Moulinsart bovendien bustes van Kuifje moeten verkopen. Daarvan leveren zij echter geen bewijs’, aldus de advocaat.

Kuifje in het universum van Hopper

Op 10 mei zal de rechtbank van Rennes uitspraak doen in een zaak waarin Moulinsart de Bretoense kunstenaar Xavier Marabout aanklaagt wegens namaak. Hij zou – zonder toestemming van de rechtmatige eigenaren – Kuifje vermengd hebben met het universum van de Amerikaanse schilder Edward Hopper.

‘Als ik veroordeeld word, zou dat zorgwekkend zijn voor de vrijheid van meningsuiting’, vertelde Xavier Marabout aan AFP.

Lees ook: Tekening eerste Kuifje-album brengt net geen miljoen euro op

Meer