Frankrijk ziet besmettingen exponentieel stijgen: Tour-regels iets strakker

Frankrijk kent de grootste stijging van het aantal besmettingen sinds maart, waardoor president Emmanuel Macron het woord ‘lockdown’ terug in de mond neemt. De Tour de France moet daarom inbinden op enkele soepelere coronaregels.

Met 7.379 nieuwe bevestigde gevallen op één dag worden de Fransen teruggekatapulteerd naar de eerste golf, want het gaat hier om de grootste piek sinds 31 maart. Het Franse ministerie van Volksgezondheid spreekt over een ‘exponentiële stijging’ van het aantal gevallen, want op woensdag en donderdag lag het aantal besmettingen ‘slechts’ op respectievelijk 5.429 en 6.111 gevallen.

Hoewel de ziekenhuisopnames en het aantal sterfgevallen relatief stabiel blijven – vooral jongeren raken besmet en ondervinden weinig gevolgen, zien de Franse autoriteiten de situatie niet bepaald rooskleurig in. De regering wil de invoering van strenge maatregelen vermijden, maar sluit het ook niet uit. ‘We doen er alles aan om een nieuwe lockdown te voorkomen, en in het bijzonder een landelijke lockdown’, zei de Franse president Emmanuel Macron.

Renners of koersbubbel?

De situatie heeft ook gevolgen voor de Tour de France. Vrijdag had de Internationale Wielerunie (UCI) beslist dat een ploeguitsluiting niet nodig is als de teams binnen de week twee coronagevallen onder hun renners vaststelden. De crisiscel van de Franse overheid floot die regel bijna onmiddellijk terug. ‘We blijven bij twee positieve gevallen binnen zeven dagen bij de dertig personen in de ploegbubbel’, zei koersdirecteur Christian Prudhomme daarover.

De Ronde van Frankrijk, die eerder met twee maanden werd uitgesteld door de coronacrisis, start zaterdag in Nice, een stad waar het virus momenteel opnieuw sterk opleeft. Publiek is niet toegestaan in de start- en aankomstzones. Alle toeschouwers moeten een mondmasker dragen, net als de renners tot voor de start en na de aankomst.

Lees ook: Coronadreiging hangt boven start van Tour de France

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20